Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde büyük ilçeleri il yaparak 1989 yılında başlattığı değişim MHP lideri Devlet Bahçeli'nin öneresi sonrası Cumhur İttifakı'yla devam edecek gibi görünüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeli idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye'yi inşa ve ihya etmemiz mümkün” dedi.
İl olmak için şartlar neler?
Bahçeli halen 81 olan Türkiye'nin idari yapısına 19 yeni il ile 27 ilçenin eklenmesi önerdi. Yeni il ve ilçe için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor. Bahçeli'nin açıklamaları yıllardır il olma hayali kuran ilçelerde heyecan yarattı. İl olmak için o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor.
En uygun ilçe hangisi?
İl olma kriterlerine uyan nüfusu kalabalık ilçe ise Antalya'nın turizm cenneti Alanya… Türkiye'nin güneyindeki Tarsus ve Manavgat'tan en kuzeyindeki Ünye'ye, en batısındaki Çorlu, Edremit ve Fethiye'den en doğusundaki Midyat, Yüksekova ve Erciş'e kadar il olma kriterine sahip 25 ilçenin gözü kulağı Ankara'ya çevrildi.
İki ilden ikişer ilçe il olmak için...
Antalya ve Balıkesir ikişer ilçesini kaybetme riski taşıyan iller oldu. Antalya'da il olma şartlarını taşıyan Alanya ve Manavgat il olabilmek için bastırıyor. Balıkesir'de de iki ilçenin il olma yeterliliği var. Bandırma ve Edremit il olabilmek için birbirleriyle yarışıyor.
İl olmayı bekleyen ilçeler...
Polatlı: Ankara
Yüksekova: Hakkari
Kahta: Adıyaman
Midyat: Mardin
Siverek: Şanlıurfa
Ergani: Diyarbakır
Cizre: Şırnak
Nazilli: Aydın
Edremit: Balıkesir
Alanya: Antalya
Manavgat: Antalya
Lüleburgaz: Kırklareli
Bandırma: Balıkesir
İskenderun: Hatay
İnegöl: Bursa
Ünye: Ordu
Kozan: Adana
Fethiye: Muğla
Erciş: Van
Tarsus: Mersin
Akhisar: Manisa
Çorlu: Tekirdağ
Ereğli: Konya
Elbistan: Kahramanmaraş
İl sayısı 67'den 81'e çıkmıştı
1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıktı. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale, 1990'da Batman ve Şırnak, 1991'de Bartın, 1992'de Ardahan ve Iğdır, 1995'te Karabük, Kilis ve Yalova, 1996'da Osmaniye, 1999'da da Düzce il yapıldı. Böylelikle il sayısı 67'den 81'e çıktı.
Yorumlar
Kalan Karakter: