AK Parti grubu, hazırladığı teklifi Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Son şekli verilen 11 maddelik 'sosyal medya' düzenlemesinin meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor. MHP'ye de gönderilen teklifin, yarın da muhalefet partilerine iletileceği öğrenildi. Bu hafta meclis başkanlığına sunulacak teklif ile yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95'e kadar daraltılacak. Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına ilişkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilebilecek.
TEMSİLCİ BULUNDURMAK ZORUNLU OLACAK
Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'de temsilci bulunduracak. Yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95'e kadar daraltılacak. Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara belirlenen saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak. Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek. Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.
DÜZENLEMELERDE ALMAN MODELİ ÖRNEK ALINDI
Peki teklif neler getiriyor?
Sosyal medyada yeni düzen nasıl olacak?
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre sosyal medya düzenlemesi teklifi büyük oranda Almanya'daki uygulanan modelden örnek alındı.
SINIR 1 MİLYON HESAP OLACAK
Düzenlemeye göre, Türkiye'de 1 milyondan fazla katılımcısı bulunan sosyal medya kuruluşlarından Türkiye'de istenecek. Yine Türkiye'de toplam 38 milyon Instagram, 37 milyon Facebook, 16 milyon Twitter, 8 milyon da Snapchat ile Linkedin hesabı bulunuyor. Bu durumda söz konusu şirketlerin yasa çıktıktan sonra Türkiye'de ofis açması gerekecek.
Peki açmazlarsa ne olacak?
MERKEZLERİNE PARA CEZASI TEBLİĞ EDİLECEK
AK Parti Grup yöneticileri bu durumda şirketlerin merkezine para cezası tebligatı yapılacağının altını çiziyor. Peki sosyal medya paylaşımlarının içeriklerine nasıl ve neden müdahale edilecek?
Öncelikle katalog suçlarla ilgili paylaşımlarda mahkeme kararıyla içeriği üretenin gerçek kimliğine ulaşmak için şirketten bilgi istenecek.
KÜFÜR VE HAKARET 24-48 SAATTE KALDIRILACAK
Bunun dışında vatandaşlar da kendileriyle ilgili hakaret, küfür içeren paylaşımların kaldırılması için ofise başvuruda bulunabilecek. 24 saat ya da 48 saat içinde paylaşımların kaldırılması gerekecek. Aksi halde; yani kaldırılmaması durumunda para cezaları verilecek.
HAKİM KARARIYLA BİLGİ İSTENECEK
Aynı zamanda bu tür paylaşımları yapanların hesaplarının arkasındaki gerçek kişilerin tespiti için de ofislerden mahkeme yoluyla IP numaraları istenecek.
TAKMA İSİMLE KÜFÜR DÖNEMİNE SON
AK Parti kaynakları bu yolla sosyal medyada takma isimler arkasından özellikle yapılan hakaret ve küfürlü paylaşımların ortadan kaldırılmasının öngörüldüğünü belirtiyor.
BTK'YA RAPOR VERECEKLER
Öte yandan şirketler de vatandaş başvurularının belli aralıklarla BTK'ya sonuçları da içerecek şekilde raporlar sunacak.
Peki getirilecek kurallara uymayan sosyal medya kuruluşlarının platformlarına erişim hızı düşürülecek mi?
Soruya net yanıt vermeyen Ak Partili kaynaklar 'Bunun üzerinde çalışıyoruz' demekle yetiniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: