Bakan Yerlikaya, konunun kesinlikle gündemlerinde olmadığını belirterek, sürücü belgelerinin neden geçici olarak geri alındığını da detaylarıyla paylaştı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamaları şöyle:“Şunu açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim: 'Sürücü affı' konusu, kesinlikle gündemimizde yok.”
Yerlikaya, 19 Nisan 2025 tarihi itibariyle “ehliyeti geçici olarak geri alınıp teslim edilmeyen” sürücü sayısının tam 689 bin 946 olduğunu açıkladı.
Peki bu kadar çok sürücünün ehliyeti neden geçici olarak alındı? İşte Bakan Yerlikaya’nın verdiği çarpıcı rakamlar ve gerekçeler:
499 Bin 88 Sürücünün Ehliyeti Alkol ve Uyuşturucu Nedeniyle Geri Alındı
-
Alkol ya da uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmak,
-
Alkol ölçüm testini reddetmek,
gibi nedenlerle 499.088 sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu.
28 Bin 461 Sürücü Trafik Kurallarını Defalarca İhlal Etti
Bu sürücüler;
-
1 yıl içinde 100 ceza puanını doldurdu,
-
1 yıl içinde 5 kez hız ihlali yaptı,
-
3 kez kırmızı ışık ihlali yaptı,
-
Drift yaptı,
-
Kanuna aykırı şekilde çakar tertibatı bulundurdu.
Tüm bu nedenlerle 28.461 kişinin sürücü belgesi geçici olarak alındı.
162 Bin 397 Sürücü Adli Gerekçelerle Ehliyetini Kaybetti
Bu sürücüler;
-
Ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarına karıştıkları,
-
Sağlık şartlarını kaybettikleri,
-
Hakkında adli işlemler yapıldığı,
gibi nedenlerle 162.397 kişi ehliyetini geçici olarak kaybetti.
“Her Uygulamanın Arkasında Bir Gerçek Var: Trafik Güvenliği”
Bakan Yerlikaya, açıklamasının devamında çok net bir mesaj daha verdi:“Bugün sürücü belgelerini geçici olarak geri almasına neden olan her uygulamanın arkasında çok net bir gerçek var. O da: Trafik güvenliğini hiçe sayan ağır ihlaller. Can ve mal kaybına neden olabilecek ciddi sorumsuzluklar.”
Yerlikaya, amaçlarının ceza kesmek ya da işlem yapmak olmadığını, asıl hedefin kazaların önlenmesi, ocakların sönmemesi ve yolların güvenli hale gelmesi olduğunu vurguladı.
“Annenin Gözyaşını, Çocuğun Yetim Kalmasını Önlemek İçin...”
İçişleri Bakanı şu ifadeleriyle kamuoyuna duygusal bir mesaj da verdi:“Yaptığımız her denetim, aldığımız her önlem, bir annenin gözyaşını silmek, bir çocuğun yetim kalmasını önlemek içindir. Ve bu yüzden, kuralları ihlal edenlere karşı tavizsiz duruşumuzdan, asla geri adım atmayacağız.”
Sonuç: Affa Değil, Kurala İhtiyaç Var
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın bu açıklamalarıyla birlikte “sürücü affı”na dair beklentilere son nokta koyulmuş oldu. Bakanlık, trafik güvenliğini tehdit eden ihlallere karşı kesin ve kararlı bir duruş sergilemeye devam edeceğini net şekilde ortaya koydu.
İstersen bu metni gazete haberi, internet sitesi içeriği ya da sosyal medya duyurusu formatlarında ayrı ayrı da hazırlayabilirim. Hangisini istersin?
Şunu açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim:
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) April 20, 2025
“Sürücü affı” konusu, kesinlikle gündemimizde yok❗️
19 Nisan 2025 itibari ile “ehliyeti geçici olarak geri alınıp teslim edilmeyen” sürücü sayısı 689 bin 946❗️
Peki bu sürücülerin ehliyetleri geçici olarak neden geri alındı?… pic.twitter.com/UGIWGVFaT2
Yorumlar
Kalan Karakter: