Çukurova Edebiyatçılar Dernek başkanı Gazeteci Yazar Halise Tekbaş, Edebiyat insanın ruhuna hitap eden öyküleri ve şiirleri ile Adana’da birçok ilde yüreklerde taht kurmuş bir edebiyatçımız. İçimizden biri. gastepress Çukurova İl Temsilcisi Gazeteci Yazar Remzi Yıldırım’a açık yüreklilikle eserleri ve edebiyata bakış açısını kendi penceresinden anlattı. Dünya döküle döküle dönüyor. Hayat gerçekleri yazarın kitaplarında tarihe bir not edasında Şiir, Türkü tadında duruyor. Bakın daha neler söylüyor yazarımız…
.jpg)
“Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız Halise Tekbaş kimdir ne yapmaktadır kendini nasıl tanımlamaktadır?"
Gazeteci, Şair ve Yazar. 1963 Adana’da doğdu. Şiir ve yazılarında Eylül Mahlasını kullanıyor. Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesini mezunu. Kızkardeşinin davetiyle gazetecilik mesleğine adım attı. Doruk Gazetesinin Haber Müdürü, Genel Yayın Yönetmenliği, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Malik, Meral ve Pınar Merih adında üç çocuk annesi. Elisa Gizem ve İrem adında iki torun sahibi. Halise Tekbaş, 2008 yılından bu güne kadar Başkanlığını yürüttüğü Çukurova Edebiyatçılar Derneğinin birçok kültürel etkinliklerine imza attı. 10. Uluslararası Orhan Kemal Öykü yarışması 8. Uluslararası Anne temalı Şiir yarışmasını başlattı. Ve Türk Dünyası Şairlerden Bir Demet Kitap Seçkisi ikinci cilt. 5. Uluslararası Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali programlarının öncüsü oldu. Tekbaş‘ Amacı yaşadığı bereketli toprakları güzel Adana’yı tanıtmak. Adana Altın Koza olmak üzere onlarca ödülü bulunmakta. Yurt içi ve yurt dışı kültürel etkinliklere katılarak bereketli Çukurova’yı gururla tanıtımını yapmak.
“Bize sanat ve sanatçı kişiliğinden söz eder misiniz eserleriniz hakkında bilgi verir misiniz?"
Birçok kütüphanenin raflarında iz bırakacak işler yaptık. Yaşam daima öğrenmekten ibarettir. Yani yaşadığımız hayat büyük bir okuldur. Olgunluk aşamasını veren bir değirmen misali! Hem eğitir, hem öğütür. O hayat ki sonsuza kadar hep öğreten bilge bir öğretmen gibidir. Bizi bize bağlayan, bizi biz yapan edebiyattır. Edebiyatı yaşatmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Adana’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini misafir edeceğimiz birbirinden seçkin şair ve yazarlara tanıtmış oluyoruz. Adana’nın tanıtımına, kültür ve sanat potansiyeline katkılar sunmak ve etkinliklerin daha da artması için yapılan çalışmaların daima destekçisi olacağım. Edebiyat ruhumun içine işlenmiş. Türkçe konuşan ülkelerin, edebiyatçı, yazar, şair, sanatçısının Adana’da buluşması bizim için gurur onur vericidir. Yazdığım köşe yazılarımda toplumsal gözlemlerimi yansıttığım Bende ki Seni Yaşa, Yine Hüzün Çöktü Gecelerime kitabım ve Üşüyen Güneş) adlı şiir kitabı okuyucularıyla buluştu. Sanat ve edebiyatsız yaşanılmaz.
“Sizi edebiyata iten şeyler Ne oldu, edebiyata nasıl yelken açtınız, merak sardınız, sonuçta yazdınız da yazdınız..?"
Yaşamı en anlamlı kılan değerlerden biri de insan yüreğine giden yolda verilen emektir. Edebiyat denilince akan sular durulur. Türkiye’nin birçok il ve ilçelerde yapılan festival şölenlerine katıldım. Okyanusun girdabında soluyorum edebiyatı, ruhuma işliyor. Edebiyat merakım içimde sakladığım duygularımı dışa aktarmak, paylaşmaktı edebiyat. Elbette ki babamın bunda etkisi çok oldu. Şiir yazardım ama babam şiir defterimi yırtardı. Bu yasak beni daha çok edebiyata itti. Ve kendimi sanatın içinde buldum.
"Kadın ve edebiyat deyince aklımıza ne gelir ikisi arasında nasıl bir bağ kurarsınız..?"
Hayaller kurdum sana dair, yine sensiz yarınlara düştüm sonu belirsiz. Kaybolmuş bir gökkuşağı gibi yüreğim, yağmurlarla görünüp, ardından kışlara gömülüyor. Yok, olduğumu düşünüyorum bazen, yavaş yavaş eridiğimi ve sana kavuştuğumu hayal ediyorum şimdi. Sakın düşlerimi çalma, düşlerimde sen varsın. Kadın olmanın gücü ve kadın bir annedir.
"Bir Edebiyatçı ve Sanatçı olarak devletten ve kamuoyundan beklentileriniz nelerdir.Eserleriniz hakkında söylemek istedikleriniz ilave etmek istedikleriniz var mı..?"
Yorgun düşen hayat, gölge gibi peşimizi bırakmıyor. Fırsat buldukça şiir ve öykü yazmaya çalışıyorum. Koronalı günlerde fırsat oldu basıma hazır iki kitap ve çocuklar için bir öykü kitap hazırlığım var. Orhan Kemal Öykü yarışması ve Anne Temalı Şiir yarışması için destek göremiyorum. Belediyeler ve Odalara buradan seslenmek istiyorum. Çukurova Edebiyatçılar Derneği olarak onuncusunu yaptığımız Orhan Kemal öykü yarışması, anne temalı şiir yarışması ve uluslar arası Çukurova da Şiir ve müzik festivalleri için destek istiyoruz.
ÖZEL RÖPORTAJ FOTO Remzi Yıldırım gastepress.com
Yorumlar
Kalan Karakter: