Hemşirelik Haftası kapsamında Nevşehir Devlet Hastanesinde görev yapan Hemşire Derya Yazar ile Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hastalarının yaptığı resimlerin yer aldığı sergi açılışı Sağlık Bakanlığı'nda gerçekleştirildi.

Hemşirelik haftası kapsamında açılan "Kapadokya'nın sessiz renkleri" resim sergisinde 29 yıllık Hemşire Derya Yazar'ın çektiği fotoğraflar ve o fotoğrafların eskizlerinden yola çıkarak Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hastalarının kendi yorumladığı resimler yer alması fotoğraf sanatı dünyasında taktirle karşılandı.
Aynı zamanda fotoğraf sanatçısı ve güzel sanatlar uzmanı olduğunu belirten Hemşire Derya Yazar, Kapadokya'da çektiği fotoğrafları siyah beyaz kara kalem haline çevirdiğini ve hastalara verdiğini söyleyerek, hastaların görmeden bu fotoğrafları özgün desen ve renklerle yorumladıklarını kaydetti.
Ruh terapisi ve sanat terapisinin Dünya'nın her yerinde uygulandığını söyleyen Yazar, çalışmalarını özel kılan kısmın, Yazar'ın kendi eserlerinin, hastaları tarafından yorumlanması olduğuna dikkat çekti.

Hastaların memnuniyetini ve bu terapiden sonraki değişimlerini aktaran Yazar, "Başlangıçta kalem nerede dediğimde atan hasta, kalem nerede dediğimde burada der hale geldi. Hiç konuşmayan, ağır ilaçlar kullandıkları için başını hiç kaldırmayan hastalar, renkli bir şekilde resimleri boyadılar ve çok mutlu oldular. Onlar açısından da benim açımdan da büyük bir tecrübe oldu. Sevginin, ilginin, emeğin bu kadar güzel sonuçlar doğuracağını ben bile tahmin etmiyordum. Başta karalayıp veren hastalar, peri bacalarına minik minik pencereler açıp, güvercinlik yapıp, güneş, ay, kuşlar koyarak kendi dünyalarını ortaya koydular."
Resimleri nasıl yaptıkları sorulduğunda, hastaların konuştuğunu ifade eden Yazar, normalde merhaba bile demeyen hastaların şimdi onlarla iletişim kurduklarını söyledi.Önceki yaşanmışlıkların kağıtlara yansımalarını anlatan Yazar sözlerine şöyle devam etti:

"Bir hastamız babasını çok erken kaybetmiş. Her çizdiği resme yarım güneş yapıyordu. Ben psikologlarda konuştum, her fotoğrafta güneş yaptığı için. Onlar da bana güneşin babayı temsil ettiğini ve babasını erken kaybettiği için yarım güneş yaptığını ve ona olan özlemini gösterdiğini anlattı. Mesela bir balonun içindeki desenleri çizen bayan hastamız var. O da çok iyi el işi yapan, dantel ören biriymiş. Dünyanın her yerinde yüzyıllardır ruh sağlığı hastalarına sanat terapisi uygulanmaktadır. Bizim çalışmamızı farklı kılan; Nevşehir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) Hemşiresi aynı zamanda Güzel Sanatlar Uzmanı ve Uluslararası; EFIAP ile SSS/R ve Hon.Fellowship ünvanları ile onurlandırılan Fotograf Sanatçısı Derya Yazar’ın Kapadokya fotoğraflarının TRSM hastalarının kendi renkleri ve desenleri ile yorumlayarak eşsiz eserler üretmesidir.Sanat terapisi, tedavi ve rehabilitasyonun önemli bir parçasıdır. Sanat terapisinde (Uğraşı terapisi) resim, müzik, dans, tiyatro gibi sanatsal edimler gerçekleştirilmektedir. Sanat terapisiyle amaç benliğin güçlendirilmesi, duygusal boşalımlara imkan verilmesi, dürtü kontrolü sağlamak, ilişki kurma yeteneğinin geliştirilmesi, yaratıcı etkinliklerle kişilerin doyuma ulaşarak sosyalleşmelerinin sağlanmasıdır. Ağır ruhsal sorunları olan (şizofreni, bipolar...) kişilerde; toplumsal ilişkilerde sınırlılık, yaşam kalitesinde kötüleşme, bilişsel sorunlar, yeti kaybı gibi çeşitli sorunlar görülebilmektedir” dedi.

Hemşire Derya Yazar Arasever, açıklamalarına şu şekilde sürdürdü; “Sanat ve uğraş terapisi psikiyatrik rehabilitasyon-psikososyal tedavi gören hastalara, kendilerinden beklenen rollere uyum sağlamak için gereken yardım ve becerileri kazandırarak işlevsellik ve yaşam kalitelerini iyileştirmek üzere tasarlanmış çok çeşitli girişimleri kapsar. Amaç tedavi gören hastanın bağımsız yaşaması, sosyalleşmesi ve becerilerini geliştirerek toplum içinde diğer bireyler gibi yer almasını sağlamaktır. Ağır ruhsal hastalığı olan bireylerde psikososyal müdahalelerin (uğraşı terapisi) uygulanmasının hastalık belirtilerinin azaltılması, hastalıkla başa çıkılması ve yaşam kalitesinde iyileşmeye yol açarken hastalıkta alevlenmeyi azaltmakta da etkisinin olduğu görülmüştür. Ağır ruhsal şikayetleri olan bireylerin önemli bir kısmı zamanlarının çoğunu evde geçirmektedir. Çarelerin tükenmediğini yeni girişimler ya da faaliyetlerle yaşamı renklendirmek ve şekillendirmenin mümkün olduğunu gösterebilmek, kendilerinin yargılanmaksızın kabul edildikleri bir çevrede yaşamak ve eğlenebilmek tedavi gören bireyler için en önemli olan haklardandır.”
Bu eşsiz çalışmayı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hastaları ile birlikte başardıklarını açıklayan Fotoğraf Sanatçısı Hemşire Derya Yazar Yursever; “ Benim için iki farklı uzmanlığımı birleştirme imkanı sağladı.Bu eserlerde; insanlığımın, kadınlığımın, anneliğimin, hemşireliğimin, sanatçılığımın ve aslında tüm yaşantımın bir yansımasını izlendi. Kapadokya’da ürettiğim eserlerimin TRSM’nin hastaları tarafından kendi renk ve desenleri ile yorumlanması hayallerimin ötesinde, çok ayrıcalıklı ve özel bir çalışma olmasını sağladı. Hemşireliğimin 29. Yılında, bu özel hastalarla çalışmayı, bir lütuf olarak gördüm. Onların kendi iç dünyasındaki sessiz çığlığın, özgün renklerle ve desenlerle, resme dönüştürmelerine aracı oldum. Kameramla ölümsüzleştirdiğim Kapadokya’nın güzel fotoğraflarını, TRSM hastalarının zevkli bir biçimde boyayabilmesi için kreatif fotoğraflara ve karakalem çizime dönüştürdüm. Bu çalışma bana ve hastalara çok iyi geldi. Sevginin, sabrın, işbirliğinin, inancın, umudun ve hoşgörünün renklerle sanata dönüştüğüne şahit oldum. Renkler, belki bildiğiniz renkler… Ama tatları ve ruhları; sadece görmesini, bakmasını ve hissetmesini bilenler için. Acının, hüznün, umudun, sabrın, hayatın ve yalnızlığın yansımalarının sanat hali. Bu çalışmayı bilgi ve destekleri ile güçlendiren TRSM çalışma arkadaşlarıma, Nevşehir Devlet Hastanesi Yönetimine, rol model olan sevgili dostlarıma, her zaman beni sevgiyle tamamlayan aileme ve gastepres ailesi adına siz Remzi Yıldırım’a bana kattıklarınız olan farkındalıklar için TRSM hastalarına sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar sayesinde yeni bir ünvana daha sahip oldum. Derya Hemşire Hanım Öğretmenim” açıklamalarında bulundu.
Remzi Yıldırım / Özel Haber
Yorumlar
Kalan Karakter: