6 bin yıl önceye dayanan ilk ticari belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe, Kayseri’dedir. Yine İncesu ilçesinde Kara Mustafa Paşa, Bünyan ilçesinde ise Sultanhanı ve Karatay kervansarayları İpek Yolu üzerindeki dinlenme mekânlarıydı. 13. Yüzyılda Selçuklu İmparatorluğu döneminde Pınarbaşı’nın Yabanlu Pazarı Pazarören’de kurulmuştur.
Kayseri; pastırma, sucuk, mantı ve yağlaması ile ün salmıştır. Ama maalesef sucuk satış rakamlarında dahi şehrimiz Afyon’un gerisinde kalmak üzeredir. Kayseri, Erciyes Dağı gibi büyük bir nimete sahip iken buradaki tüm tesisler ve yatırımlar belediye imkanlarıyla yapılmıştır.
Oysa Erzurum Palandöken Dağına yapılan tüm tesisler gerekli devlet yatırımlarını almıştır. Aynı durum Kadir Has Şehir stadyumunda da geçerlidir. Zira herkesin bildiği üzere Kayseri, spor dünyasına ismini “kendi stadını kendi yapan şehir” olarak yazdırmıştır.
Kayseri'nin ilçelerinin kalkınmada öncelikli ilçeler arasına alınması kaçınılmaz duruma gelmiştir. İlçelerimizde gözle görülür derecede bir gelişme olmamıştır. Kayseri'de üç değişik manzara göze çarpmaktadır. Bunlardan birincisi şehir merkezi, ikincisi kenar semtler, üçüncüsü ise ilçelerimizdir. Kalkınmanın Sarız’dan başlaması gerekirken, sadece Sarız değil, Pınarbaşı, Tomarza ve Develi de devlet yatırımlarından mahrum kalmıştır. Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanında 42 ilde IPARD tarımsal kalkınma fonları kullanılırken maalesef Kayseri yine bu iller arasında yer almamaktadır. Yahyalı’da dünyanın en büyük şelalelerinden birisi olan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri bugün turizme açık değilse; bu devlet yatırımlarının buraya yapılmamasındandır.
Kapadokya’da turizm patlaması yaşanırken hemen yanı başındaki Yeşilhisar’da bulunan tarihi doku bugüne kadar göz ardı edilmiştir. Bununla birlikte yine Yeşilhisar kayısısı devlet teşviki olmadığından hak ettiği yerde değildir.
İncesu’nun üzümünden, Özvatan’ın balına kadar Kayseri devlet yatırımlarına muhtaçtır. Bünyan halısından, Sarıoğlan’ın Şahruh Köprüsü’ne kadar devlet yatırımları beklenmektedir. Felahiye’den Akkışla’ya, Melikgazi’den Talas’a, Kocasinan’dan Hacılar’a kadar devlet yatırımlarının yokluğu tüm ilçelerimizde hissedilmektedir.
Başka şehirlerde metro çalışmaları devam ederken maalesef 2011 yılından bugüne Kayserimiz’de YHT projesi hala beklemektedir. Havalimanı apron genişletme projesi 4 buçuk yıl önce projelendirilmesine rağmen hala beklemektedir. Bırakın bunları 3-5 kilometrelik şehir hastanesi hafif raylı sistem hattı uzun zamandır ihale beklemektedir.
Değerli milletvekilleri;
Kayseri de İşçiye, memura, çiftçiye, emekliye, esnafa, işsize, yoksula, dar ve sabit gelirlilere bir umut mutlaka olmalıdır.
Müteşebbise, sanayiciye umut olmalıdır.
Yatırıma, üretime bir umut olmalıdır.
Eğitime, sağlığa, huzura ve kardeşliğe umut olmalıdır.
Biz Kayserililer umutlarımızı cesaretimize bağlar ve devletimizin en ufak teşviklerinde ve yatırımlarında iş adamları olarak gereğini yaparız.
Bakın, mobilyada %8’e çekilen KDV oranının morali ile mobilyanın başkenti olan Kayserimizde satışlarda %40 artış olmuştur. Bu uygulamanın kalıcı bir hale getirilip, mobilyada hammadde KDV oranlarında da düzenleme yapılması gerekmektedir.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak samimi beklentimiz; Kayserili hemşerilerimizin mutlu, huzurlu ve gelecekten daha umutlu olduğu, devleti, ülkesi ve milletiyle bir ve bütün olarak daha güçlü bir Türkiye’nin birlikte inşasıdır.
Ülkemiz yararına, Kayseri yararına olmayan hiçbir işin içerisinde olmadık, olmayacağız. Biz daima millet yararına çabaların içinde olacağız. Hükümetin bu yöndeki çabalarına da katkıda bulunmaya hazırız.
Bu duygu ve düşüncelerle 2019 yılı Bütçesinin ülkemize, milletimize ve devletimize hayırlı sonuçlar getirmesini diliyor, genel kurulu saygı ile selamlıyorum.dedi
Yorumlar
Kalan Karakter: