SOSYAL MESAFELİ KONUTLAR VE SAGLIKLI YAŞAM
Son dönemde yaşadığımız covid-19 hastalığı ve buna bağlı sosyal mesafe, sokağa çıkma yasağı ve evde Karantina hususları bize çok önemli bazı hususları hatırlatmıştır .
Özellikle" yeni normal" olarak tanımlanan sosyal mesafe ve maske kullanımı ve arkasından gelecek diğer tedbirler Aslında toplu yaşam alanları olan apartmanlarda kullanılan ortak alanların, asansörlerin ,toplantı salonlarının ve iç içe aile yaşamlarının ne kadar büyük bir riski de beraberinde getirdiğini göstermektedir.
Sizden 30 saniye önce asansöre binmiş birisinin maske ile de olsa nefesini almak durumunda kalıyorsunuz.
Sizden 3 dakika önce binaya girmiş komşunuzun kullandığı kapı kolonu ve şifreyi kullanmak zorundasınız ve daha birçok mahsur .
Aslında yatay mimari gereksinimlerinin ne kadar önemli olduğunu, Hatta yatay mimari den daha öte, müstakil yaşam alanlarının, bireysel konut alanlarının ne kadar vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir .
Bir önceki belediye seçim döneminde proje olarak ortaya koyduğumuz ve herkese müstakil yaşam alanı olarak tanımladığımız projemizin ne kadar isabetli ve ne kadar stratejik ,sağlıklı ve önemli olduğu bugün daha iyi anlaşılmaktadır.
Bu sebeple atıl kalan ve tarıma elverişli olmayan milyonlarca metrekare hazine arazileri Bu amaçla kullanılabilinir.
Şehrin hemen bitişiğinde çok rahat altyapı götürülebilecek mesafede ,her türlü sosyal donatı Eğitim ve Sağlık alanları düşünülerek oluşturulacak ve herkesin müstakil bir ev, bahçe ve yaşam alanını oluşturacak Bu proje, bölgemiz ve yaygınlaştırılarak ülkemiz için olmazsa olmaz bir proje niteliğindedir.
Sosyal mesafeleri apartmanlarda korumanız mümkün değildir .
İnsanlardan uzak durursanız bile ortak kullanım alanlarındaki temas edilen alanlardan uzak durmanız oldukça zor. bu sebeple belediyelerimizi başkanlarımızı yerel yöneticileri ve bu konuda Sorumluluk sahibi olan herkesin bu projenin paydaşı olmaya davet ediyorum.
Lütfen hazine arazilerinin arsaya çevirip ihale ile satmaktan vaz geçin. tarıma elverişsiz merkeze yakın milyonlarca metrekare araziyi halkımızın orta ve dar gelirli kesimin kullanımını açın.
Nasıl ki Devletimiz tarıma elverişli hazine arazilerini üreticilerin emrine verdi ,lütfen siz de bu taşlık ve tarıma elverişli olmayan arazileri halkımızın emrine sunarak ,Hem bu dönemde ve gelecekteki daha sağlıklı bir yaşam alanı oluşturalım ,hem de bu Atıl arazileri vatandaşın ekmesinne, dikmesine, ağaçlandırmasına imkan vererek ülkemize kazandıralım.
"SOSYAL MESAFELİ KONUTLAR, SAĞLIKLI YARINLAR" olarak tabir ettiğimiz ve çok önemsediğimiz bu projeyi halkımızın bilgisine ve yerel yöneticilerin istifadesine sunuyoruz, dedi.
Sivas'ta köye dönüşü teşvik için örnek proje
Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Günyamaç köyünde 'Köyler yaşamalıdır' projesi kapsamında vatandaşların köylerine geri dönmesini sağlamak amacıyla hazine arazisine tek tip 52 konut inşa edildi. Projede yapılan evlerle vatandaşlar hem doğduğu topraklara geri dönüyor hem de köylerden büyük şehirlere göç engelleniyor.
Sivas Valiliği'nce köye dönmek isteyen ve ev için arsa bulunmayan aileler için hayata geçirilen 'Köyler yaşamalıdır' projesi kapsamında kent merkezine 43, Hafik ilçe merkezine ise 7 kilometre uzaklıkta bulunan Günyamaç köyünde hazine arazisine tek tip 52 konut inşa edildi. Sivas Valiliği, Hafik Kaymakamlığı ile Günyamaç Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Kalkındırma Derneği'nce yapılan proje kapsamında vatandaşların köylerine geri dönmeleri ve köyden büyük şehirlere göçün önlemesi amaçlanıyor. 2+1 ve 3+1 olarak inşa edilen evler, 4 yıl süren çalışmanın sonunda tamamlandı. Günyamaç köyü nüfusuna kayıtlı vatandaşlara verilecek evlerin Kurban Bayramı öncesi teslim edilmesi bekleniyor. Yapılan evlerle birlikte vatandaşlar büyük şehirlerden köylerine dönmeye başladı.
'KÖYLERİMİZİ HAREKETLENDİRMEK ADINA EVİ OLMAYANLARA EV YAPTIK'
Proje koordinatörü Yusuf Keskin, büyük şehirlerde evi olmayan ama köye dönmek isteyenler için 2016 yılında 'Köyler yaşamalıdır' projesi kapsamında çalışma başlattıklarını ifade ederek, "İstanbul'da yaşayıp da köyde evi olmayanlar için Valiliğimize vermiş olduğumuz dilekçe ile 90 dönüm araziyi köyümüze kazandırarak 52 tane ev yaparak bitirdik. Kurban Bayramı’nda anahtar teslimini yapacağız. Amacımız 'Köyle yaşamalıdır' projesi kapsamında köylerimizi biraz daha hareketlendirip, biraz daha canlandırmak adına köyde evi olmayanlara ev yaptık. Evlerimizi 2+1 ve 3+1 olarak inşa ettik. 2016 yılından bugüne bu hale getirdik. Köylüler büyük şehirlere göçüp giderken köylerimiz garip kaldı. Köylülerimiz tarımsal arazilere ev yaptı. Toprak bizim için çok değerli. Daha sonra toprağa ihtiyaç duyduğumuz anda taşın üstünde hiçbir şey yetiştiremeyiz" dedi.
'TÜM KÖYLERE ÖRNEK OLDUK, GÖÇÜ ÖNLEMEMİZ GEREKİYOR'
Evlerin yapıldığı bölgenin taşlık ve kullanılmayan bir alanda olduğunu belirten Keskin, "Burayı köylülerimize kazandırdık. Biz bu projeyi yaptıktan sonra Sivas'ın bütün köylerine örnek olduk. İnşallah diğer köylerimize örnek olmuşuzdur. Köyümüze 10 milyon TL'ye yakın bir yatırım yaptık. Göçü önlememiz gerekiyor. Köylülerimizin çoğu İstanbul'da balkonundan ve odasından başka hiçbir yer göremiyor. İstanbul'dan sıkıldı ve bunaldılar. Köyüne çok gelmek isteyen var ama köyde de evi yok. Köyüne dönmek isteyenler için bu proje büyük fırsat oldu. Biz bu işleri yaparken pandemi yoktu ama çok isabetli bir iş yapmış olduk. Burada herkes eviyle ve bahçesiyle uğraşacak" diye konuştu.
Yorum Yine Kamuoyunun
Yorumlar
Kalan Karakter: