OECD, “Koronavirüs Salgınında Eğitim’’ raporu yayımlandı. 2018 yılı verilerini içeren rapora göre Türkiye’de okul işleri ve ödevleri için bilgisayara erişebilen öğrencilerin oranı yüzde 70’in altında. Türkiye bu alanda 77 ülkenin bulunduğu listede 64’üncü sırada yer alıyor.
“İnternet bağlantısına erişimi olan öğrencilerin oranı’’ listesinde ise Türkiye daha kötü durumda. İnternete erişimi olan öğrencilerin oranı yüzde 80’in altında olan Türkiye, bu listede 77 ülke içinde 70’inci sırada bulunuyor.
Bu bağlamda göreceğiniz gibi öğrencilerin bilgisayarı akıllı telefonu olsa bile internet erişimi sorun olduktan sonra uzaktan eğitim nasıl olacak.
Geçen sene Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) hazırladığı “Türkiye’nin Fiber Haritası” çalışmasına göre; Türkiye’deki fiber altyapının en az 200 katı artırılması gerektiğinin altı çiziliyor.
Durum böyle iken çoğu okul ve evlerde altyapı olarak fiber değil hala adsl altyapısına sahip .
Uzaktan eğitimde download dan ziyade upload hızına bakılırsa adsl gibi çok yavaş bir internet altyapısı ile eğitim verecek . Şu anda bu sorunu yaşayan bölgelerde çocuklar ya derse bağlanmıyor . Yada derste kopma veya öğrencileri dersten atma oluyor . Birçok veli derse bağlanmak için yaşadıkları stresi öğrencilerin derse olan ilgisinin bu yüzden azaldığından dolayı şikayetini dile getiriyor.
Pekala ne yapılabilir?
Burda en pratik çözüm mobil internet . Okullara yüksek hızlı mobil internet baglantilari kurularak . Gerekirse bu problemlerin yaşandığı bölgelerde upload hızını artırarak sanal ders kalitelerini artirabiliriz.
Unutmayalım korona belki öldürür ama cehalet bir milleti kesin süründürür
Yorumlar
Kalan Karakter: