“Otogar-Halkapınar metro hattı için bekleyişimiz sürüyor”
“Çok renk, çok ses, çok nefes”
Oturumun sonunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, devam eden ve biten yatırımlar konusunda bilgi verdi. 7 saat süren meclis toplantısının heyecan verici olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Olağanüstü bir demokrasi şöleniydi. Birbirimizi duyduk, anlamaya çalıştık. İzmir’e yakışan bir durum. Çok renk, çok ses, çok nefes bu” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kredi derecelendirme notunun düştüğü eleştirilerine de yanıt veren Soyer, şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin notu Türkiye ile uyumlu olmak zorunda olduğu için düştü. Türkiye’nin gayri safi milli hasılası azaldı. Bunlar bizi memnun eden şeyler değil. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan biz de nasibimizi alıyoruz. 2019 yılında 2 milyar lira borç ödemiş, 2 buçuk milyar borç almışız. Ne yapmışız? 140 milyon dolarlık yatırım yapmışız. 2 milyarlık borcun 1.3 milyarlık bölümü sadece Narlıdere metrosu ve iki feribot alımı için gitmiş. ‘Borçlar alınıyor, nereye harcanıyor’ konusunda hiçbir tereddüt oluşturmayacak berrak rakamlar bunlar” Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal kalkınmaya da ciddi kaynak ayırdığını da söyledi.
“10 bin hektarlık yeni gelişim konut alanı planladık”
Plan yapılmadığı yönünde eleştirilerin bulunduğunu anımsatan Başkan Soyer, “Bin hektar alanda kentsel yenileme planı tamamlandı. Yani 18-19 aydır Büyükşehir Belediyesi olarak, meclislerimize gelen konuların yüzde 80'i imar. 10 bin hektarlık yeni gelişim konut alanı planladık. Bunları birlikte yaptık.” Gıda Çarşı otoparkı için 2021 yılının ilk yarısında ihaleye çıkarak burayı yapacaklarını belirten Soyer, konunun bizzat takipçisi olacağını açıkladı.
Gayrimenkul satışları
Meclis oturumunda şu ana kadar toplam 93 arsa, 205 konut, 338 adet de lojman satışı yapıldığı bilgisini veren Tunç Soyer, “Arsa ve konutların satış kararı geçmiş dönemde alınmış. Projeleri yaparken geçmişin devamcısı oluyoruz ama geçmişin aldığı kararları uygulayıp satış yaparken har vurup harman savurmuş oluyoruz. 338 lojman satılmış, kararı oy birliğiyle aldık. Diğerlerinin geçmiş dönemde kararları alındı, biz satışını yaptık. Har vurup harman savurmadık” dedi.
İzmir'de deprem konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma yaptıklarını da söyleyen Başkan Soyer, 30 Ekim depremini unutmayacak ve unutturmayacaklarını belirtti.
İstanbul’da yapılan “İzmir Zamanı” toplantısına da değinen Soyer, “Gerçekten kıymetli bir toplantı yaptık. 1 buçuk yıl içinde çok şey yaşadık. İzmir tarihinin en büyük orman yangınlarından birini yaşadık. Pandemi, deprem, tsunami yaşadık. Tsunami Türkiye’de ilk defa yaşandı. Hiçbir deprem projeksiyonunda Türkiye'de bir tsunami öngörülmemiş. Bizim buna bir hazırlık yapmış olmamızı beklemek haksızlık. Şunu söylemeye çalışıyorum. Bütün bunlar bize bir şey öğretti. Bu kadar devasa krizlere ancak el ele verirsek, bir arada olabilirsek çözüm üretebiliyoruz. Bu afetlerden çıkardığımız birinci ders bu. Bu meclis çatısı altında hiçbir zaman bu kadar uyumlu, sakin ve sükûnet içinde birbirimizi dinlemedik. Şimdi birbirimizi daha iyi duymaya, daha iyi dinlemeye başladık. Merkezi otorite yerel yönetimleri d aha çok dikkate almaya başladı. Gördük ki bu büyük felaketlerle başa çıkmanın yolu el ele vermekten geçiyor.” Aynı görüşte olmak zorunda değiliz ama beraber çalışmak zorundayız. Kurumlar arasında işbirliğini ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu iklim, bu felaketler sonunda ortaya çıkan en büyük avantaj. Bunu görmek lazım.”
“Çok fazla yatırımcı gelecek”
“İstanbul’da tahminimizin çok ötesinde bir katılımla karşılaştık. Gerçekten 45-50 kişi vardı ama yüksek kalibre bir katılım vardı. Herkes İzmir ile çok yakından ilgileniyor. Herkes İzmir’de bir şeylerin değiştiğini, bir şeylerin yenilendiğini görmeye başlamış. Ve güven duymaya başlamış. Eskisinden daha fazla güven duymaya başlamış. Çünkü yatırım, istikrar ve birliktelik arıyor. Bölünmüşlük, çatışma olan yere yatırım gelmiyor. O nedenle bizim deprem nedeniyle kurduğumuz bu ortak çalışma iklimi, bundan sonrası için de çok büyük anlam taşıyor. Eğer bunu koruyabilirsek, sürdürebilirsek asıl bundan sonra bunun meyvesini yiyeceğiz. Çok aydınlık bir gelecek bekliyor bizi. Biz yeter ki bir birimize sımsıkı sarılmaya devam edelim” dedi.
Büyükşehir binası yıkılıyor
30 Ekim depreminde İzmir Büyükşehir Belediye binasının hasar gördüğünü anımsatan Başkan Tunç Soyer, binanın yıkılması yönündeki görüşünü paylaştı. Soyer, “Büyükşehir Belediye binamızla ilgili inceleme yapılmış. Hafif hasarlı çıkmış binamız. Yapının kullanımı ancak güçlendirme yapılırsa mümkün demiş rapor. Ben kendi fikrimi söyleyeyim. Ben binayı yıkalım ve kent meydanına katalım diyorum. Bunu yaparken İl Özel İdaresi’nin eski binasını almamız lazım. Oranın meclis salonu da var. Yarısı zaten bize aitti ve kullanılmıyor. Orayı el birliğiyle talep edelim. Belediyenin bir kısmını oraya taşırız. Eğer İl Özel İdaresi'ne ait olan o binayı almak için birlikte çalışabilirsek bizi rahatlatır. Binayı yıkıyoruz ve kentin meydanına katıyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 bütçesinden detaylar:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mecliste oylanarak kabul edilen 2021 yılı bütçesinden bazı yatırım kalemleri şunlar:
Alt ve üst geçitler için önemli kaynak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel altyapıya önemli bir kaynak ayırdı. 2020 yılı içerisinde 30 ilçede pandemiye rağmen ilk 9 ayda 710 bin ton asfalt uygulama, 891 bin metrekare parke, 821 bin metrekare kireç stabilizasyon ve 1 milyon 850 bin metrekare arazi yolu kaplaması yapıldı. Bu alandaki yatırımlar 2021 yılında da artarak devam edecek. Büyükşehir Belediyesi gelecek yıl 1,5 milyon ton asfalt uygulaması, 2 milyon ton da arazi yolu kaplaması yapmayı planlıyor. Yine 2021 yılı bütçesinde özellikle alt ve üst geçitler için ciddi bir kaynak ayrıldı. Karayolu alt ve üst geçitleri için 145 milyon, yaya alt ve üst geçitleri için ise 31 milyon TL bütçe ayrıldı. Bu bütçe 2020 yılına kıyasla 3 katına çıkarıldı.
Sağlıklı yapılaşma ve afetlere karşı yaraları sarmak amacıyla 2021 yılı bütçesinde de 200 milyon liralık ödenek; depremle ilgili, onarım, kentsel dönüşüm ve sağlıklaştırma harcamalarında kullanılmak üzere tekrar düzenlendi.
Raylı sisteme 750 milyon TL bütçe
Gelecek yıl 368 otobüs alımı gerçekleştirilecek. Kent merkezi dışındaki yerleşim yerlerine hizmet vermek üzere alınan ve büyük kısmı solo otobüs olan bu araçlarla yüzbinlerce insanın yaşadığı bu bölgelerin toplu ulaşım kalitesinin artırılması hedefleniyor.
2021 yılında raylı sistem yatırımlarına ise toplam 750 milyon TL bütçe ayrıldı.
Yeşil altyapıya bütçeden 95 milyon liralık pay
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında yeşil bir şehir yaratmak için çalışacak. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak için yeni rekreasyon alanları, parklar ve kent ormanları oluşturmayı planlayan Büyükşehir, “Gelecek Yıl” temalı parklar için 95 milyon TL’lik rekor bir bütçe ayırdı.
2021 yılında 165 bin çocuğa 15 milyon 850 bin litre süt
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Süt Kuzusu projesi bu yıl daha da genişletti. Bergama, Dikili, Kınık, Bayındır, Selçuk ve Ödemiş ilçelerinin de projeye dahil edilmesi ile birlikte İzmir'in 25 ilçesinde çocuklar sütle buluştu. 2020 yılının ilk 9 ayında 10 milyon litre süt dağıtan Büyükşehir Belediyesi, 2021’de 165 bin çocuğa 15 milyon 850 bin litre süt dağıtmayı hedefliyor.
Büyükşehir Belediyesi, meyve fidanı dağıtımlarıyla hem tarımsal üretimin artmasını sağlıyor hem de yangına dirençli ve ekolojik bir ağaçlandırma faaliyeti yürütüyor. Bu kapsamda 2021 yılında 700 bin meyve fidanı dağıtıp 30 bin de ağaç dikilmesi öngörülüyor.
Arkeolojik kazılar için 10 milyon lira
Bu yıl eklenen Nif Dağı kazısıyla birlikte İzmir’deki 13 arkeolojik kazıya doğrudan maddi destek verir hale gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek yıl da bu bu alandaki yatırımlarını sürdürecek. Belediye, 2021 yılında arkeolojik kazılara, 10 milyon TL destek sağlayacak.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı yenileniyor
İzmir'in gözde adreslerinden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı için çalışmalar gelecek yıl da aralıksız sürecek. Kemeraltı’nı hem altyapısıyla hem de çarşı kimliğiyle daha nitelikli hale getirmek, Çarşının sembol sokaklarından biri olan Havra Sokağı’nda, bölgenin tüm sorunlarını çözmek için başlatılan proje sayesinde Kemeraltı, tarihi zenginlikleriyle birlikte yaşayan ve geçmişte olduğu gibi önemli bir ticaret merkezi haline dönüştürülecek. Kemeraltı bölgesine yönelik yürütülecek tüm bu çalışmalar için de yine 137 milyon TL’lik rekor bir bütçe ayrıldı.
Büyükşehir'in 2021 Bütçe ve Performans Programı Meclis'ten oy çokluğuyla geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin de Meclis'ten geçmesiyle birlikte, ESHOT ve İZSU da dahil 2021'de kent için yapacağı harcamaların toplamı, 14 milyar lira olacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: