Yüzme alanlarında koronavirüs önlemleri
Normalleşme sürecinde Mavi Bayrak koordinasyon çalışmalarına Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”ndeki plaj ve yüzme alanlarında alınması gereken önlemler de dahil edildi. Bu kapsamda cankurtaran kurslarında katılımcılara koronavirüs önlemleri ve uyulması gereken kurallar aktarılacak. Birim tarafından Mavi Bayrak sorumluları ve plaj çalışanlarına yönelik plajda uyulması gereken hijyen ve sosyal mesafe kurallarıyla ilgili çevrim içi eğitim verilecek. Ayrıca plaj kurallarını içeren tabela ve afişler ilçe belediyeleriyle yapılacak ortak çalışmalarla plajlara yerleştirilecek.
Mavi Bayrak nedir?
Mavi Bayrak nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Plajlar için 33, marinalar için 38, yatlar için ise 17 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. Plajlardaki sıhhi tesislerin tamamının paket arıtma tesisi veya belediye arıtma tesisine bağlı olması da zorunlu kriterler arasında. Mavi bayrak adayı plajlar için Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği gereğince yaz sezonu boyunca (Mayıs- Ekim ayları arası) 15 gün arayla deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik analizleri yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerin sonuçları yuzme.saglik.gov.tr adresinden düzenli olarak paylaşılıyor.
İzmir arıtmada lider
İzmir, özel tesislerin plajları da dahil olmak üzere 52 Mavi Bayraklı plajıyla Antalya ve Muğla’nın ardından Türkiye’de üçüncü sırada bulunuyor. Dünyada 50 ülkede uygulanan Mavi Bayrak programı kapsamında Türkiye, ödüllü plaj sayısıyla İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. İzmir’in yüzülebilir Körfez hedefiyle başlattığı arıtma seferberliği kentin Mavi Bayraklı plaj sayısının artmasında oldukça etkili. İZSU Genel Müdürlüğü bünyesinde bugün 68 adet atıksu arıtma tesisi bulunuyor. İzmir’in evsel atıkları 6’sı doğal, 39’u biyolojik, 23 adedi ise AB standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtılıyor. İzmir’de AB standartlarında arıtılan yıllık kişi başı atık su miktarı 61,4 metreküp. İzmir Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen a tık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: