Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Şarlı uyardı "Yağmurdan Kaçarken Doluya Yakalanmayın!"
Kayseri Tekden Hastanesi'nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Şarlı; "Covid-19 salgını nedeniyle akut kalp rahatsızlığı yaşayan ancak, hastalık kaparım endişesiyle hastanelere başvurmaktan çekinen ciddi bir hasta grubu var. Kalp krizi maalesef COVID-19'dan daha öldürücü. Yağmurdan kaçarken doluya yakalanma söz konusu" dedi.
Yayınlanma :
23.01.2021 12:58
Güncelleme :
23.01.2021 12:59
![Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Şarlı uyardı "Yağmurdan Kaçarken Doluya Yakalanmayın!"](https://www.gastepress.com/images/haberler/2020/11/kardiyoloji-uzmani-doc-dr-bahadir-sarli-uyardi-yagmurdan-kacarken-doluya-yakalanmayin.jpg)
![Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Şarlı uyardı "Yağmurdan Kaçarken Doluya Yakalanmayın!"](https://www.gastepress.com/images/haberler/2020/11/kardiyoloji-uzmani-doc-dr-bahadir-sarli-uyardi-yagmurdan-kacarken-doluya-yakalanmayin.jpg)
COVID-19 pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal izolasyon önlemlerinin alınmasına neden oldu. Bugüne kadar dünya genelinde bildirilen 49 milyon COVID-19 vakasından yaklaşık 1.2 milyonu ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu oranlara bakarak COVID-19 enfeksiyonuna bağlı kabaca %2'lik bir ölüm hızından bahsetmek mümkün.
Ne var ki, sosyal izolasyon önlemleri, acil olmayan vakaların hastaneye başvurmamalarının önerilmesi kalp krizi gibi acil müdahale gerektiren hastaların da hastaneye başvurularını azaltmış görünmekte. ABD, Avusturya, İspanya, Fransa ve ülkemizden yayınlanan bilimsel araştırmalar COVID-19 pandemisi döneminde kalp krizine bağlı hastaneye başvuruların son 5 yılın ortalaması alındığında %50 azaldığını göstermekte.
Bu durum hastaların ciddi şikayetlerine rağmen hastalık kapma korkusuyla hastaneye gitmekten imtina etmesi ile açıklanmaktadır.
Ne yazık ki bizim de gözlemimiz hastaların kalp krizine rağmen hastaneye ya hiç gelmedikleri, ya da çok geç dönemde geldikleri yönünde. Unutulmamalı ki, kalp krizi COVID-19'dan çok daha ölümcül bir hastalıktır. Kalp krizi hastalarının 4'te biri hastaneye gelmeden hayatını kaybeder. Kriz durumunda ilk 2 saat hayati öneme haizdir. Bu dönemde tıkalı kalp damarı açılan hastalar krizi hasarsız atlatırken, daha geç saatlerde yapılan müdahalelerde fayda azalmakta, kaybedilen her saat hastanın ileriki yaşamından on yıllar çalmaktadır.
İnsanlarımız özellikle göğüs ortasında başlayan, sıkışma, baskı ve yanma hissine neden olan göğüs ağrısının kalp krizi olabileceğini akıllarında tutmalı ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Merkezimizde 24 saat kalp krizlerine müdahale edilmekte olup, el bileğinden anjio ve stent uygulanmakta ve kalp krizi hastaları kısa sürede taburcu edilebilmektedir.
Vatandaşlarımız COVID-19 kaparım korkusuyla hastaneye başvurmaktan çekinmemeliler ve kalp krizinin COVID-19 enfeksiyonundan çok daha yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu asla unutulmamalıdır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: