"Üç kişinin menfaat beklentisinden dolayıda birilerinin eline kağıt tutuşturuyorlar onlar da öyle tahmin ediyorum ki bilmeden, bu işin cahili olarak açıklama yapıyorlar. Klavuzu karga olanın nasıl bir durumla karşılaşacağı belli, ben olayı bu şekilde değerlendiriyorum işin doğrusu. Bilmeyen adamlar, aslında bize sorsalar, biz onlara doğru düzgün bir şekilde olayı anlatırız, biz bu şekilde hadsiz bir şekilde suçlayarak değil de, insanca sorsunlar bizde onlara açıklamasını yaparız, anlatırız izah ederiz. Ortağımızın sormadığını, ortağımızın yanlışlık olarak görmediğini bu işi cahil insanlar nasıl yanlış olarak görür. Yarın da heralde bazı gazetelerde çıkıyormuş bir partinin il başkanı, Kayseri Şeker, Adapazarı Şeker'e mi benzeyecek? diye
Sen ticaretten mi anlıyorsun, ekonomiden mi anlıyorsun, sanayiden mi anlıyorsun, bilançoyu okumayı bilir misin, kar-zarar tablosunu okumayı bilir misin, finansman nedir, faiz nedir, bunları bilir misin, önce sen bunları bil ondan sonra konuş.
Vergi yapılanmasındaki konu nedir biliyor musunuz? 2002 yılında Pansu vardı biliyorsunuz Kayseri Şeker'de Pansu, o zaman kapatıldığı için Pansu'yu kuran firma mahkemeye vermişti, biz geldiğimizde mahkeme sonuçlanmıştı, yani biz 2011 yılında geldik yani 2010 yılında mahkeme sonuçlanmıştı, ondan dolayı bir ceza vardı, o ceza ödendi ayrıca 2008 yılında sanıyorum yada 2007 yılında bir C Şekerini A Şeker olarak satışı söz konusu olmuş, bundan dolayı Şeker Kurumu Kayseri Şeker'e 58 milyon 600 küsür bin lira bir ceza kesmişti, bunu yargıda uzun süre takip ettik kurtarmaya çalıştık ama kurtaramadık. O davada biz geldiğimizde sonuçlanmıştı.Ve maliye bunu en sonunda tahsil etme noktasında tebligatta bulundu. Bizde Maliyeye dedik ki bu geçmiş yöneticilerin bir hatası, Kayseri Şeker'in hatası değil, bunun hepsinin birden bire bizden isterseniz bize sıkıntı verirsiniz bu ödemeyi taksitlendirelim dedik. Gelir İdaresi Başkanlığı'da bunu kabul etti. İşte vergi borcunu niye yapılandırdınız diye soruyorlar. Bu taaa 12-13 yıl öncesinin bir cezası. Bu bizim yapığımız bir hata değil ki. Vergiyle cezayı ayıt edemiyor. Neymiş A Şekerini ipotek ettiniz mi? A Şekerinin ipotek edildiğini ben ilk defa duyuyorum. A şeker nasıl ipotek edilir, ilk defa duyuyorum.''
Bunun üzerine bugün bir yazılı açıklama yayımlayan İYİ Parti Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman ise yaptığı yazılı açıklamada kısaca şu ifadeleri kullandı.
"Kayseri Şeker fabrikası ile ilgili yapmış olduğum basın açıklamasının yayınlanmasından sonra bir televizyon kanalında yayımlanan programa katılan sayın Hüseyin Akay şahsıma son derece yakışıksız ifadeler ile cevap vermiştir.
Öncelikle biz sorularımızı Kayseri Şeker fabrikası yönetimine sorduk ve bizlerin, yöremiz çiftçilerinin ve Kayserili hemşehrilerimizin bilgilendirilmesini istedik, Sayın Akay Kayseri Pancar Kooparatifi Başkanı olarak bize cevap verdiniz, ancak hangi sıfat ile cevap verdiğinizi anlayamadık. Zira; "29.03.2011 tarihli kooparatifler kanununda yapılan değişiklik ile ek madde 3 ‘de bağdaşmayan görevler başlığı altında kooparatifler ve üst kuruluşların yönetim kurulu üyeleri ve denetcileri başka bir alan da görev alamaz” hükmüne amildir. Bu nedenle kendisinin şeker fabrikası yönetim kurulu adına cevap vermesi de ayrıca düşündürücüdür.
Sayın Akay şahsımı tanımadığınız halde hakkımda asla üst düzey bir yöneticiye yakışmayacak üslupla bazı itham ve suçlamalarda bulundunuz. Bir siyasi partinin il başkanı olarak Kayserimizin göz bebeklerinden olan şeker fabrikamız ile ilgili soru sormam da ne gibi bir sakınca gördünüz ki böylesine bir tepki verdiniz. Bizim, 80.000 kayıtlı çiftçinin, 4.000 çalışanın, nakliyecinin ve ailelerinin hakkını aramamız ve onların bilgilendirilmesi adına soru sormamız sizi neden bu kadar rahatsız etmiştir bunu da anlayabilmiş değiliz.
Şahsıma; "haberi yok, cahil, birileri eline tutuşturmuş, bilmeden konuşuyor, kılavuzu karga olanın…, hatsiz, finansal tablo okumayı biliyor mu, kar/zarar tablosu nedir bilir mi, bilanço nedir biliyormu ki, insanca soru sorsun" gibi nezaket dışı sözler ile suçlamalarda bulundunuz.
Siz bilmiyor olabilirsiniz ama, ben işletme fakültesi mezunuyum, hukuk eğitimi de aldım, ayrıca uzun yıllar devlete hizmet ettim, bütçe yönettimini de, kar/zarar tablosunu da, bilanço okumasını da, finansal tablo analizini de bilirim.
“Birilerinin eline belge tutuşturduğu cahil” gibi son derece yakışıksız bir üslup ile şahsımı suçlamanız da asla kabul edilemez. bizim kişiliğimiz ve duruşumuz bu tür basit suçlamalar ile lekelenemez biz de buna müsaade etmeyiz. Bu konu ile ilgili yasal haklarımızı da kullancağımızı da bilmenizi isterim.
Sayın Akay; vergi borcunu ve taksitlere bölünüp bölünmediğini sorduğum için , vergi borcu olmadığını ceza olduğunu söylüyor ve vergi ile cezayı bile ayırt edemediğim için cahillik ile suçluyorsunuz , oysa 4 şubat 2020 tarihli “kayseri şeker fabrikası a.ş. ve bağlı ortaklıklar 31 ekim 2019 tarihi itibariyle ve aynı tarihte sona eren altı aylık ara döneme ait özet konsolide finansal tablolar ve sınırlı denetim raporu” ki, kayseri şeker fabrikası yönetiminin kpmg bağımsız denetim ve serbest muhasebeci mali müşavirlik a.ş. ye hazırlatılan bu raporun, 20. sayfası dip notunda ; “17 ocak 2020 tarihinde mithat paşa vergi dairesi ile yapılan görüşme sonucunda toplam 53.631.953 tl tutarındaki vergi borcu 19 ay üzerinden taksitlendirilmiş” yazmaktadır.
Sanırım siz bu raporu dikkatlice okumadınız. en azından bu miktar ceza ise bunun raporda mutlaka belirtilmesi gerekmez miydi?
Sayın Akay, kayseri şeker fabrikasının borcunun turhal şeker fabrikasının alınması ile ilişkilendirmektesiniz, aynı raporun 20 nci sayfasında tamamen peşin alınmadığı, kalan borcuna %11 faiz uygulanacağı belirtilmiştir.
Turhal şeker fabrikası 569 milyon tl’ye satın alınarak %30 peşin geriye kalan miktar 4 eşit taksite bölünmüştür. 15 mayıs 2020 tarihinde sizin turhalşeker’in ikinci taksidini ödediğinize dair açıklamalarınız internetten bulunabilir. yani henüz ödenmeyen 2 taksit ve faiz de bulunmaktadır. bu durumda yapılan borç sadece turhal şekeri almak ile olmamıştır. aynı raporun 2 nci sayfasında 2.510.273.410 tl borç bulunduğu yazmaktadır.
Televizyon programında “ay olu günü besler gün olur ayı besler” diyorsunuz, doğrudur da 2017 de borcu olmayan kayseri şeker 2 yıl içerisinde nasıl 2.5 milyon borç yapmıştır.
Sizin şahsınız ile ilgili herhangi bir suçlama da bulunmadığım halde , şahsım üzerinden yaptığınız açıklamaları kabul etmiyorum. ayrıca kimse elimize birşey tutuşturmamıştır kayseri şeker’e sorduğumuz sorular, spk’nınHTTPS://WWW.SPK.GOV.TR/sİTEaPPS/sİRKET/fİNANSALrAPORLAR adresinde bulunan raporun analiz edilmesi sonucu sorulmuştur. siz de bu rapora buradan ulaşabilirsiniz'' ifadelerini kullanmıştır.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: