Başkan Büyüksimitci, enflasyon muhasebesinin makro ve mikro ölçekte birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğini belirterek, “Bu uygulama özellikle reel sektör ve sanayicilerimiz için haksız vergi yükleri oluşturacak ve firmaları olumsuz etkileyecek. Faal olmayan işletmelere ait bilançolardaki aktif kıymetlerin değerlemesi, gelir elde etmeyen bu işletmelerin vergilendirilmesine yol açacak. Gayri faal şirketler bile vergi yüküyle karşılaşacak” dedi.
Büyüksimitci, özkaynak yetersizliği yaşayan ve yüksek borç oranına sahip işletmelerin enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergi yüklerinin artacağını ve bu durumun finansman ihtiyaçlarını artıracağını da sözlerine ekledi. Ayrıca, özkaynak yapısı güçlü olan firmaların enflasyon düzeltme zararı nedeniyle esas faaliyetlerinden kaynaklı kazançlarından vergi ödemeyeceklerini belirten Büyüksimitci, özkaynak yapısı zayıf ve borçlanan firmaların ise fazladan vergi ödeyeceklerini ifade etti.
“Kârlı firmalar, güçlü özkaynakları nedeniyle vergi kaybı yaşarken, zarar eden firmalar ise zararın enflasyon düzeltmesinin gelir etkisi nedeniyle fazladan vergi ödeyebilir. Yükselen fiyatlar işletmeleri kâr ediyor gibi gösterse de, gerçek kârlar kağıt üzerinde kalıyor ve firmalar malı eski fiyatından yerine koyamıyor. Bu durum firmaların sermayesinin erimesine neden oluyor” diyen Büyüksimitci, yüksek maliyetler, faiz oranları ve finansmana erişimdeki zorluklar karşısında işletmelerin zorlu koşullarda ayakta kalmaya çalıştığını vurguladı.
Büyüksimitci, enflasyonla mücadele programı kapsamında alınan kararların üretim ve istihdamı sekteye uğratmaması gerektiğini belirterek, “Olmayan kâr üzerinden bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakarak firmalarımızı cezalandırmamalıyız. Bu durum ekonominin geneli üzerinde olumsuz etkiler oluşturacaktır. İşletmelerimizin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak, sanayicimizin rahatlaması ve iş dünyasının görüşlerinin alınarak yeniden değerlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: