2.bölüm
Gastepress.com:
Yerel seçimlerde hangi partiden olursa olsun eğer başkanlar değişirse Kayseri'de ilk değişmesi gerektiğine inandığınız ne var ?
Kazım YÜCEL:
Aşağı yukarı 25 yıldır aynı kafa yapısıyla bir Kayseri idare edildi, hepsi de birbirinden değerli belediye başkanlarıydı. Niçin böyle söylüyorum çünkü sürekli %50 , %60 ,%70 oy almış bu insanları biz eleştirirken dikkat etmemiz lazım çünkü % 60-70'i de eleştirmiş oluyoruz saygısızlıkta yapmamamız lazım. Biz onlarla; projelerimizle, fikirlerimizle yarışmamız gerek onların yaptıklarını sürekli eleştirmekle biz yol alacak olursak toplum der ki biz bir oy verdik bu insanlara verdiğimiz bu oyların karşılığında eleştiriler bu kadar gaddar olmamalı, biz beğeniyoruz diyerek bir sonraki seçimde %50 - %55 veriyor.
Biz gelirsek neler değişmeli Kayseri'de? Ben bir çok oturumda bu ifadeyi kullanıyorum dünyanın bir çok ülkesinde ben ticaret yapmışım, kalmışım, yolunu görmüşüm, binasını görmüşüm, ulaşımını görmüşüm, havasını görmüşüm, temizliği - kirliliği bir çok şeyi görmüşüm, ülkemden çok geri kalan ülkeler de var ama ülkemin çok önünde olan o kadar ülke var ki bunlara bizim bir ar-ge kurmamız lazım. Yani zeki mühendis, aklı başında, gördüğünü hafızasına yazabilen yorumlayabilen bir ekip oluşturmamız lazım bunların yurt dışı bizim muadilimiz önümüzde olan ülkelere seyehate bu ülkede konaklamalarına bir ar-ge diye yol açmamız lazım, bu kişilerle birlikte biz burdaki projeleri hamur yapmamız lazım. Ülkemizin cumhurbaşkanı çok katlı binalara izin vermem diyor, fakat yerel yönetimlere bakıyosunuz hala 15 katlı 18 katlı çok ta yakınımızda bir Sahabiye projesi var 17-18 katlı projelerden bahsediliyor. Hükümet ne diyor? Yerel yönetimler ne yapmaya çalışıyor? karmaşasını aradan çıkartmamız lazım.
Kayseri'nin yüz ölçümü şu andaki nüfus orantısına göre Türkiye ortalamasından %70 i. Bazı şehirler var arazisi yok, örnek mi? Kradenizde Rize, Rize belediye başkanı ne yapabilir? Arazi çok sınırlı Giresun ne yapabilir? Trabzon ne yapabilir? Ya hamdolsun Kayseri'de arazi sıkıntımız yok bizim ilk yapacağımız şey nedir? Kocasinan, Talas, Melikgazi'nin kendine münhasır bir şehir merkezi yok ama adımız Büyükşehir. Ankara bir Büyükşehirdir kabul ediyorum, Ankara'da Ümitköy diye bir bölge açmışlar, kendine münhasır bir şehir merkezi var. Kızılay diye bir yer var halkın şehir merkezi, x - x o kadar çok ki şehir merkezi neyle oluşacaksa biz bunu Talas'ta Kocasinan'da, Melikgazi'de oluşturmamız lazım bu yoğunluğu çevreye metrekarelere biraz daha şehrin dışına doğru yaymamız lazım.
50, 100 yıllık projelerden bahsediyorsak , Kayseri'nin sıkışmış bir metrekare içerisinde yukarı doğru giden binalar içerisinde, kışın hava kirliliği, yazın stres artık komşu komşuya binadan bakarken nasılsın iyi misin oturmaaya gitmeyecek kadar yakın mesafe ip atıp çamaşır serecekleri mesafelerin olmaması gerektiği düşüncesi ile ilk yapacağımız icraatlar bunlar. Bence partimizinde bu konudaki çalışmalarından ip uçları veriyorum. Şehir biraz daha böyle arazisi geniş olan bir noktaya doğru yayılacak ve buralarda şehir merkezleri oluşturacağız. Cazibe merkezleri oluşturacağız, Avm'leri şehir dışlarına doğru taşıyacağız, buralar da sosyal tesisler kuracağız, buralarda cafeler restaurantlar oluşturacağız, sosyal aktivitelerin olduğu yerler oluşturacağız yani çok basit bişey söyleyim, Erciyes Üniversitesi olmasa Talas böyle olabilir miydi? İmkanı yok. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Kocasinan bölgesindeyse biz Nuh Naci Yazgan'ı bu anlamda değerlendirip orda bi genişleme yapabilir miyiz? yapabiliriz, bir Avm kurabilir miyiz? Sosyal tesis, sosyal aktivite yani Kayseri için artık sadece dışarı çıkıp yemek yemek sosyal olmaktan öte yani bir çok spor aktivitesinin alanının tenis kortlarının veya bi atlı kulüp deniliyor benzeri kulüplerin halkın gidip çay kahve içebileceği kitap okuyabileceği çayırın üstüne oturabileceği etrafı güvenlik olan lambası yanmış bir şehir merkezi oluşturup onun etrafında 3-5 katlı binalar yaparak bu hava kirliliğini halledemez miyiz? Bence halledebiliriz. Bizim ilk yapmamız gereken bundan sonraki 30 - 50 yıllık projelerin temellerini atmak olacak.
Gastepress.com:
Biliyorsunuz Sayın Özhaseki Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduktan sonra Cnn'de konuk olduğu bir programda Kayseri'den bir dosya geldiğinde ben çok fazla müdahil olmayacağım, gerekli milletvekili arkadaşlarımıza vereceğim onlar ilgilenecek dedi. Bu konuşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kazım YÜCEL:
Ben sayın bakanın bu konuşmasını dinledim. Hatta CNN'de gün içerisinde bir programdı ben çokta kaçırmıyorum siyasi konuşmaları özellikle Kayseri'yi ilgilendiren konuysa bilgileniyorum bununla ilgili. Sayın Bakan aslında şunu demek istiyor bana göre; "Kayseriyi yakınen biliyorum, Kayseri'de neler olduğunuda hissediyorum, bilmemem mümkün değil, karşırsam ortalığı da karıştırırım. Hissi davranabilirim, zaten burada çok değişiklikler olacak onun için beni bahane etmeyin, ben bu konunun içerisinde yokum" diye kenardan ama bu görevinde başında oturuyor. Yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı her yere karışıp buraya karışmaması aslında doğru bir durum değil ama, Kayserimiz malesef cadı kazanı gibide bir yer. Her tür siyasi argüman havalarda uçuşuyor. Bence sayın Bakan Kayseri'ye karışacaktır, Kayseri'yle ilgili fikrini beyan edecektir, etmemesi bence haksızlık olur çünkü burdaki yapıyı en iyi kendisi biliyor. Fakat bu söylemlerinden bir maksat çıkaracak olur isem, sonuç itibariyle Kayseri'de bir çok değişiklik olacakta benden bilmeyin demek istiyor. Benim anladığım bu.
Gastepress.com :
Peki bu seçimlerde hali hazırdaki 3 belediye başkanımızın değişme ihtimali sizce yüksek mi?
Kazım YÜCEL:
Ben Milliyetçi Hareket Partisi olarak baktığımda hiçbirinin değişmemesi bizim şansımıza derim. Evet yani Miliyetçi Hareket Partisi olarak ben hiçbir belediye başkanının yerinden değişmemesini isterim.
Halkımızın bu anlamda bir önceki seçimlerde hatırlarsanız Milletvekili listesi değişmeyince bir tepkisi oldu. Bir sesli konuşması oldu "Yahu artık aynı listeyle 2. 3. seferdir karşımıza geliyorsunuz yok mu başka bir aday?" durumu ortaya çıktı. Ben bugün görüyorum ki sayın Cumhurbaşkanı bir mesaj veriyor. Yani "yol yaptım, asfalt döktüm, yeni binalar yapıyorumla olmaz. Belediye başkanlığı gönüle girme meselesidir" dedi.
Burdan ne mesajı almamız lazım. Belediye başkanlarımız çok iyi çalışıyor, yol asfalt zaten bu asli görevleri. Bunu niye büyütüyosunuz. Belediye başkanı oraya gelipte oturma sohbet etme makamı değil ki zaten orası hizmet makamı seçilene kadar ne koştuysa seçildikten sonra 3 - 5 performans daha artırmanız lazım. Çünkü şehirlerle yarışıyorsunuz. Başka şehirlere gitmeyen vatandaşlar 30 yıl önceki Kayseri resmini koyuyor ve Kayseri tabiri kullanıyım burda affedin, "Gadasını aldığım diyor, 30 yıl önce böyle miydi bu şehir" diyor. Ama Maraşada gidince 30 yıl önceki Maraş olmadığını giden biliyor. Şehir dışına çıkan Konya'ya giden görüyor. Van'a giderseniz görüyorsunuz her şehir 30 yıl önceki gibi değil. Dünyanın hiçbir yeri 30 yıl önceki gibi değil. Onun için bu belediye başkanlarıyla yarışa gitmek Milliyetçi Hareket Partisi için bir şans ve bir fırsat.
Çünkü vatandaş tepkisiyle karşılaşma ihtimalleri oldukca yüksek. Gönüllere girmek lazım. Bunu ben söylemiyorum benim manşetim gibi de olmasın. Sayın Cumhurbaşkanı söylüyor. Veya Başka bir örnek vereyim; zaten belediye başkanlarımızın bazıları da bu göreve çok talip değiller. Yani şu andaki hali hazırdaki Belediye Başkanlarının bazıları bu göreve talip değiller. Ama talip değilim deme şanslarıda yok. Baskın bir partideler sonuç itibariyle aday gösterilirsem ben adayım noktasındalar. Nedeni ise Belediye başkanlığı öyle görüldüğü gibi bir koltuk değildir.
Siyaseten baskınız olur, vatandaştan baskınız olur, yani biraz da iş adamıysanız biraz da makamınız koltuğunuz başka yerde varsa yav bu ne üf felan dedirtebilir. Bu gönül işidir, sevginiz yoksa içiniz de bu mesleğe bu göreve karşı, bir heyecan yoksa; sonuçta asfalt, köprü, benzeri okul şu bu zaten bunları daire başkanları hazırlayıp önünüze getiriyor bir proje var sizde bütçe de onaylatıyorunuz buralarda fen işleriniz, yol işleriniz, bilmem ne işleriniz genel başkan yardımcınız yapıyor. Başkan demek Halkla temas eden demek. Halkın gönlüne giren demek. Halkın derdini dinleyen demek.
Yani akil insan demek. Kayseri'de 2 küskün insanı barıştıran demek, her konuda gidip en azından buyrun gelin bende derdinizi dinleyeceğim bende gerekli makamlara bunu götüreceğim demek. Diğerlerini zaten daire başkanlarınız yapmak zorunda.
Çok yakında 3.bölüm
Yorumlar
Kalan Karakter: