Enderun usulü teravih namazı programlarına kadın, erkek, çocuk ve genç cemaatin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Kocasinan Müftüsü Halil Uzun, “Ramazan ayı içerisinde 11 camide daha bu programımız devam edecek. 5 hocamızı teravih namazlarını Enderun usulü kıldırmaları için görevlendirdik. Her gün planlamış olduğumuz başka bir camimizde huşu içerisinde ve manevi havada programlarımızı gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımızı da teravih namazları için programlarımıza bekliyoruz. Rabbim tutmuş olduğumuz oruçlarımızı ve ibadetlerimizi kabul buyursun İnşallah” dedi.
Enderun Usulü Teravih Namazı nedir?
Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almaktadır. Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen Enderun Teravih’ini ilk defa ortaya koyan kişinin Buhurizade Mustafa Itri Efendi (1712) olduğu söylenmektedir.
Enderun usulü teravih nasıl kılınır?
Enderun Usulü Teravih, iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler.
Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki’nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.

Yorumlar
Kalan Karakter: