
Çetin, tedbir nafakasının hangi durumlarda talep edilebileceği ile ilgili, "Tedbir nafakası, boşanma davası açılmadan önce talep edilebileceği gibi boşanma davası esnasında boşanma talebi ile birlikte de ileri sürülebilecektir. Tedbir nafakası, boşanma davasından önce başlı başına bir dava olarak talep edilebilmektedir. Kişinin erkek yahut kadın olması fark etmeksizin, ayrı yaşamakta haklı olduğunu ispat etmesi durumunda karşı taraftan talep edebileceği bir nafaka türü olan tedbir nafakası; gerek çocuklar, gerek kadın yahut erkek için dava olarak ileri sürülebilmektedir. Bu dava, kişinin kendi ikameti olan yerde açılabilmektedir ve görevli olan mahkeme Aile Mahkemesidir" ifadelerini kullandı.
"HEM BOŞANMA HEM NAFAKA TALEBİNDE BULUNULABİLİR"
Tedbir nafakasını örneklendirmeyle pekiştiren Çetin, "Misal vermek gerekirse, Kayseri'de ikamet eden Ayşe isimli bir hanımefendinin açabileceği tedbir nafakası davası, Kayseri aile mahkemelerinde, Nöbetçi Aile Mahkemesine hitap edilmek suretiyle ikame edilebilecektir. Boşanma davası ile birlikte talep edilecek olan tedbir nafakası; hem boşanma talebinin, hem de nafaka talebinin bulunduğu bir dava türüdür. Bu davada kişi artık ayrı yaşamayı değil boşanmayı talep etmiştir. Boşanma nedeniyle meydana gelen ekonomik kaybının yani geçim darlığının karşı tarafından yerine getirilmesini talep etmektedir" dedi.
"MADDİ GÜÇLÜĞE DÜŞÜLEBİLECEĞİNİN İSPATI YETERLİDİR"
Çetin, mahkeme sürecinin işleyişi hakkında bilgi paylaşarak şöyle konuştu: "Tedbir nafakası, gerek kadın yahut erkek, gerekse çocuklar için talep edilebilecek bir nafaka türüdür. Boşanma davası açılmadan önce ikame edilen tedbir nafakası davasında ayrı yaşamakta haklı bir nedeninin olduğu, boşandığında maddi ve sosyal anlamda güçlüğe düşebileceğinin ispatı yeterlidir. Bu bakımdan da nafaka miktarları belirlenirken erkeğin yahut kadının sosyal veya ekonomik durumuna, gelir-gider dengesine bakılarak mahkemelerce nafaka miktarı tayin edilmektedir. Nafaka miktarı, Aile Mahkemesi yeni bir karar verinceye dek geçerli olacaktır. Verilen yeni bir kararda tedbir nafakasının artışı yahut tedbir nafakasının boşanma kararını kesinleşmesiyle birlikte yoksulluk nafakasına dönüşmesi şeklinde son bulacağını belirtebiliriz."
Yorumlar
Kalan Karakter: