11 ili etkileyen bu felaketin üzerinden iki yıl geçti. Deprem risklerine dair yaptığı uyarılarla tanınan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu yıl da kritik açıklamalarda bulundu. Görür, Türkiye'nin depreme hazırlık açısından hala yol alması gerektiğini ve 7'den büyük depremlerin özellikle Marmara Bölgesi'nde kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Depremin Beklendiğini Söyledi
Görür, 6 Şubat depremlerinin sürpriz olmadığını ve uzun zamandır bu felaketin beklediğini ifade etti. "Güneydoğu'daki deprem bizim için sürpriz değildi. Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk. Yerel yönetim, merkezi yönetim halk da dahil herkes biliyordu," diyen Görür, bölgedeki depreme hazırlık çalışmalarının daha önce yoğunlaşması gerektiğini belirtti. "Hepimiz suçluyuz," diyerek sorumluluk paylaşımı yaptı.
Türkiye Bir Deprem Ülkesi, Hazırlık Şart
Görür, Türkiye'nin deprem ülkesi olarak kabul edilmesinin sağlıklı bir yaklaşım olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "Türkiye bir deprem bölgesi. Her an herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, herhangi bir büyüklükte deprem olabilir. Deprem dirençli kentler, köyler kurmak zorundayız."
Riskli Bölgeler: Erzincan, Tunceli ve Bingöl
Prof. Dr. Naci Görür, en büyük riskin Erzincan, Bingöl ve Tunceli arasında olduğunu açıkladı. Bu bölgedeki Yedisu Fayı'na dikkat çeken Görür, son büyük depremin 1790'larda olduğunu ve bu fayın 250 yılda bir deprem ürettiğini belirtti. "Bu fay 250 yılda bir deprem üretiyor, 250 yıl da dolmuş. Yani 2030'lara doğru bir deprem bekliyoruz," dedi.
Ayrıca Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arasındaki bölgenin de dikkat edilmesi gereken bir diğer tehlikeli alan olduğunu belirten Görür, "Burada 1866-1860 civarında büyük bir deprem olmuş ve burası kırılmadı," dedi.
Marmara'da 7'den Büyük Deprem Bekleniyor
Görür, Marmara Bölgesi'nde 7'den büyük bir depremin kesin olarak beklendiğini söyledi. Yapılan araştırmaların bu ihtimali yüksek gösterdiğini belirten Görür, "99'dan itibaren her an Marmara'da 7'den büyük deprem olabilir. 30 yıl içerisinde yüzde 47 olasılık var," dedi. Görür, bu bölgedeki yapı stoğunun yüzde 60'ından fazlasının deprem dirençli olmadığını ve bu bölgedeki bir büyük depremin tüm Türkiye'nin ekonomik ve siyasi yapısını çökertme riski taşıdığını ifade etti.
Depreme Hazırlık İçin Bakanlık Kurulmalı
Görür, deprem hazırlığı için bir bakanlık kurulmasının gerektiğini belirterek, "20 yıl içerisinde tüm Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz. Ancak bunun için deprem hazırlığına odaklanmamız lazım," dedi.
Türkiye’nin büyük bir deprem riskine karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Görür, yapıların güçlendirilmesi ve deprem dirençli kentler oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: