Okulların Açılmasıyla Ebeveynlere Düşen Sorumluluklar
Çocuğun yaşına ve yapısına göre niteliği ve niceliği değişkenlik gösterse de çocuklar yetişkinliğe erişinceye kadar gelişim gösterirler. Bu gelişim dönemlerinde çocuklar her şeye çabucak uyum sağlarlar. Tatil dönemine alışmış olan çocuklarımız okulların açılmasıyla bir takım problemler yaşayabilir.
Yayınlanma :
04.02.2019 08:59
Güncelleme :
04.02.2019 10:06
Öğretmenler okulların yeni açılması nedeniyle çocuklara yoğun bilgi ve beceri yüklü sorumluluklar vermekten kaçınmaya artık dikkat ediyor. Bizlerde öğretmenler gibi çocukların uyum sağlamaları için bir geçiş ortamı oluşturmayız. Ödev ve derslerine yönelik yaşadığı zorluklara, diğer dönemlerde olduğumuzdan daha fazla destek olmalıyız.
Geçmiş eğitim döneminde yaşadığı sıkıntıları hatırlatmaktan kaçının.
Yeni okul döneminde bir üst sınıfa devam edecek çocuklara önceki eğitim yılı hakkında olumsuz eleştiriler yapmaktan kaçınılmalıdır. Geçmiş okul dönemlerinde yaşanan problemler ise yeni döneme asla yansıtılmamalıdır. Bu durum çocuğun yeni döneme kaygı ve endişe ile başlamasına neden olurken motivasyonunu düşürecektir. Yeni dönemde çocuklara, onları bekleyen olumlu- olumsuz durumlar yaşanabileceğini söyleyerek her koşulda yanında olduğunuzu hissettirin.
Döneme kendilerine güvenerek başlamaları için yardımcı olun.
Ev ortamında çocuğun başarabileceği kolay ve yaşına uygun hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaşan çocuklar başarma arzusu yaşarak yeni döneme yüksek motivasyonlu başlayacaklardır.
Sabahları evden sakin, huzurlu ve mutlu ayrılmasına özen gösterin.
Özellikle ilk haftalarda tatile alışmış olan çocuklar okula gitmekten kaçınıyor olabilir. Bu durumun yaşanmaması için sabah kahvaltısında, onları mutlu hissettiren ve motive edebilecek konular hakkında çocuklarınız ile sohbet edin.
Okul dönemi başlamadan okul ortamı ile aile yaşantınızı paralel tutmaya gayret gösterin
Çocuklar okulda bir takım kural ve kaideler çerçevesinde eğitim ve öğretimlerini gerçekleştirir. Bu kurallar çocukların gelişim sürecini kontrol altında tutmak ve sağlıklı bir öğretim gerçekleştirmeleri için gereklidir. Neredeyse gününün çoğunluğunu okulda geçiren çocuklar sağlıklı bir gelişim göstermesi için eve geldiklerinde de okulda olduğu gibi kuralların olduğu bir aile yaşantısı görmelidir. Ancak bu kurallar, sert çocuğun bir birey olduğunu görmezden gelen kurallar olmamalıdır. Sınırları belirlenerek çocuğun mizacına ve yaşına göre değişkenlik göstermelidir.
Bu uyum süreci genel olarak iki üç hafta kadar yaşanabilir. Çocuğunuz bu uyum sürecini üç haftadan fazla yaşadığını gözlemlerseniz mutlaka bir uzmandan destek alın.
Psk. Ayşe Nur Sönmez
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: