Şiddetin önüne geçebilmek ebeveynlerin alacağı en büyük önlemin çocukla sağlıklı iletişim kurmadan geçtiğini vurgulayan Psikolog Şahin, "Çocuğun okul hayatından sosyal çevresi ile alakalı çocukla iletişime geçerek ve onu gözlemleyerek harekete geçilmelidir. Bir diğer önlemde şiddet içerikli haberler, sosyal medya içerikleri, diziler, hikâyeler çocuktan oldukça uzak tutulmalıdır. Çocuklara mahremiyet eğitimi verilmeli ve şiddetin ne olduğu anlatılmalı ya da şiddetin anlatıldığı mahremiyetin anlatıldığı çocuk kitaplarından destek alınmalıdır." dedi.
Şiddet eğiliminin sonradan kazanılan bir davranış bozukluğu olduğundan söz eden Şahin, eğer ki çocuk aile içi şiddet davranışının olduğu bir ortamda büyüdüyse bu davranışı ilerleyen yaşlarda gösterme olasılığının fazla olabileceğini fakat sağlıklı düşünebilen bireylerde bu davranışın gösterilme olasılığının patolojik sorun yoksa oldukça az olduğunu dile getirdi.
Çocukluk döneminde şiddete maruz kalmanın kişinin duygu durumunu olumsuz etkilediğini, bu durumun kişide özgüven eksikliği, değersizlik, yetersizlik ve çaresizlik gibi kritik duygularını zedeleyeceği için ilerleyen süreçte bireyin psikolojik bozukluk geçirmesine toplum içinde insanlar ile iletişim kurmasına, kişinin kendine öz şefkat sağlamasına ket vurmasına neden olduğunu belirten Psikolog Şahin açıklamasına, "Kişinin böyle bir durum yapmasını önlemek için yapıcı bir iletişim kurulmalı bireyle iletişime geçerken ebeveynlerinin empati duygularını ön plana çıkarmalı olumsuz bir cevap verirken de bireyin öz güvenine ve öz saygısına destek verecek şekilde cevaplanmalıdır. Başarı kadar başarısızlığında normal olduğun ifade edilmelidir. Kişinin isteği doğrultusun da, gerek görüldüğü ve hazır hissedildiğinde psikolojik destek alınabilir." diyerek sözlerini tamamladı.
Instagram: @psikologhandesahin
Mail: pskhandesahin@gmail.com
Yorumlar
Kalan Karakter: