Eleştirirken ideolojik gözlük takmadan yani doğru yapılan işe doğru yanlış yapılan işe yanlış diyebilmenin cesurluğunun yoludur makul akıl.
Överken de beğenirken de doğruluk ve faydalık ölçüleri ile övmenin beğenmenin yoludur makul akıl.
İnsani değerlerin olmadığı bir dünya da şeytani değerler var olur daha geniş bir perspektifle önce ülkemizin daha sonra tüm dünyanın hayat şartlarını iyileştirmenin yolu makul akıldır. Hak hukuk Adalet gibi kavramların değer bulabilmesi için ihtiyacımız olan şey makul akıldır.
Öyle bir hadise vardır tarihte Hz. Ömer (r.a.) bir gün hutbede cemaate şöyle seslendi:
“ben haktan ayrılırsam ne yaparsınız ” cemaat içinden bir sahabe kalkarak cevap verdi:
“seni kılıcımla düzeltirim ya Ömer!”
Hz. Ömer (r.a.) ellerini açarak;
“ya rabbi! sana şükürler olsun ki ben senden gaflete düşersem, senin adaletinden ayrılırsam, beni kılıcıyla doğrultacak cemaate sahibim” diye şükretti.
İşte bu durumun eksikliğini düzeltmenin yoludur makul akıl.
İçi dolu Dünyanın içi boş insanlarından kurtulmanın yoldur makul akıl.
Eğer öyle olmasaydı Kuranı Kerim de Efela ta’kilûn (Hâlâ akletmeyecek misiniz?) 13 ayette, La ya’kilûn (Akletmiyorlar) 11 ayette , Le’allekum ta’kilûn (Umulur ki akıl erdirirsiniz) 8 ayette , Li kavmi ye’kilûn (Akleden kavim/topluluk için) 8 ayette, Lehum kulûbun ya’kilûne bihâ (Onunla akledecekleri bir kalbe sahip olsalar) 1 ayette olmak üzere toplam 41 yerde akıl kullanma ile ilgili Allah’ın mesajı bizlere ulaşır mıydı?
Bizleri yetiştiren ebeveynlerimizi hukukumuzun geçtiği kişileri unutmamamızı Ahde vefa hislerini tekrar kazanabilmenin yoludur makul akıl .Zira kul’a ahde vefası olmayanın Allah’a ahde vefası olmaz.
İnsanların önce her şeyi tükettiği daha sonra da tüketecek bir şey bulamadıklarında kendilerini tükettiği bu tüketim dünyasında tüketim çılgınlığının son bulabilmesinin yoludur makul akıl.
İnsani değerlerin olmadığı sömürgeci düzenlerin son bulması oligark sistemlerin dağıtılması Monarşilerin yıkılmasının yoludur makul akıl.
Sadece insan olduğu için değer kazanmasının yoludur makul akıl.
Necip Fazıl’ın Reis Bey kitabından;
Etmeyin Reis bey! Siz ağlayamazsınız! Ağlayabilseydiniz, anlayabilirdiniz...
Siz merhametten, acıma duygusundan, yalnız kötülük doğacağına inanmışsınız. Yerine göre haklısınız.. Fakat ondan ne büyük iyilik doğacağını unuttuğunuz için en büyük hakkı kaybediyorsunuz. Rahmet kaldırılmış sizin kalbinizden.. Reis Bey! Mühürlü kalbinizin açılmasını dilerim,
Sözüne uygun mühürlü kalplerin açılmasının hatta ağlayabilmenin anlayabilmenin yoludur makul akıl.
Fikir dünyamızı tesis eden yıldız diye tabir edeceğimiz insanların bizler için oluşturduğu gelecek ideolojisi ile kurduğumuz ideallerin hepsi darmadağın oldu. Bizler hayal kurup ideallerimizin peşinden koşmaya illa ki devam edeceğiz. Allahın razı olacağı iyiliğin ağırlıkla yaşayacağı bir dünya idealimiz her zaman var olacak .o halde Bize düşen kendimizi konsantre edip yeni bir fikir atlası yeni bir düşünce akımı oluşturmak. Nurettin Topçu’nun dediği gibi ‘Talebe, hakikatler peşinde koşmayı meslek edinen insandır, gayesi manevî olgunlaşma olan bir mesleğin insanıdır, mekteplerin diploma müşterisi ve istikbalin mevki dilencisi değil’ Şeklinde ki gibi bu kutsal amaca talebe olmaktır.
Netice de beraberce yaşayabilmenin yolu ortak payda oluşturmaktır. Ortak payda oluşturmanın yolu ortak akıldır. Ortak aklın oluşturmanın yolu ise makul akıldır.
Aksi takdirde Kutsal kitabımızda yazdığı gibi ‘Fe eyne tezhebun’ öyleyse gidiş nereye?
Vesselam.
Yorumlar
Kalan Karakter: