Mart ayı kışın ve yazın kavga ettiği bir ay olarak bilinir. Güneşin içimizi ısıtmaya başladığı şu bahar günlerinde zaman zaman soğuk havalarla da karşılaşmaktayız. Bahar dönemi hayatımızın bir çok alanında olumlu bir şekilde simgelenmiştir. Bu elbette doğrudur. Fakat mevsim geçişlerinde çok sık yaşanan fakat yalnızca ‘yorgunluk’ olarak belirtip geçiştirdiğimiz bir olgu var.: ‘Mevsimsel duygulanım bozukluğu’ halk arasında bahar depresyonu da denilmektedir.
Havaların ısınmasıyla hem fiziksel hem psikolojik olarak bir takım değişiklikler yaşamaktayız. Örneğin, baharda mevsim değişikliğiyle birlikte, kışın daha fazla salgılanan ve uyku, uyanıklık düzeyleriyle vücut ısısında düzensizlikler yapan melatoninin hormonunun üretimi, güneş ışığına maruz kalmayla birlikte azalıyor. Bununla birlikte mutluluk veren serotonin hormonu üretimi artıyor. Fakat bu geçiş dönenimde umutsuz, çökkün, suçlu ve değersiz hissediyorsanız; aşırı hareketlilik veya uyuşukluk, işlevsellikte azalma, iştah ve uyku düzeninde bozulma ve azalan cinsel isteğe sahipseniz bahar depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Bu semptomların iki haftadan uzun sürmesi durumunda bir uzamandan mutlaka yardım almalısınız. Aksi takdirde yaşanan depresyon kronik hale gelebilmektedir.
Genetik olarak depresyona yatkınlığı olan ve geçmişte depresyon hikayesi olan kişilerde baharda depresyona daha sık rastlanıyor. Dışa dönük, iletişimi güçlü olan kişilerde mevsimsel depresyon nadir olarak ortaya çıkarken, içe dönük iletişimi zayıf kişilerde daha sık görülüyor. Ayrıca, mükemmelliyetçi kişiler de esneklik gösteremedikleri için beklentilerinin altında kalan performanslarda daha sık depresif belirtiler yaşayabiliyor.
Gelelim önerilere:
- Yaşam alanınızın daha aydınlık olmasını sağlayın
- Dışarıda vakit geçirin
- Düzenli olarak egzersiz ya da yürüyüş yapın
- Kendinize iyi bakın, dinlenin
- İşte ya da okulda yaşadığınız stresin etkilerini kontrol altına almak için çabalayın
- Sosyalleşin
- Geziye çıkın
- Yastığa başınıza koyduğunuzda ‘Bugün beni neler mutlu etti?’ diye sorun.
- En önemlisi sevdiklerinize bol bol sarılın
Psk. Ayşe Nur SÖNMEZ
Yorumlar
Kalan Karakter: