Ösym'nin Sınav Ücretleri Politikası
Yayınlanma :
22.09.2019 12:07
Güncelleme
: 22.09.2019 12:07
Üniversiteye girerken veya girdikten sonra hayatımızın her alanında karşı karşıya geldiğimiz ÖSYM’nin -özellikle 2019 yılındaki- sınav ücretleri öğrencileri oldukça zorlamış durumda.
Üniversiteyi kazanırken yaşanan strese, kazandıktan sonraki iş hayatına atılmada yine öğrencilerin omuzlarına fazlasıyla yük bindiren sınav ücretleri yıl geçtikçe kat ve kat artıyor.
2014’den bu yana çoğu sınavda %140’lık bir rekor artışı net bir şekilde görmekteyiz. Birçok öğrenci KPSS başta olmak üzere sınav ücretini ödeyemediği için zor durumda kalmaktadır. Mezun durumunda olan öğrenciler birden fazla sınava girdiklerinden ve iş bulma kaygısı da üstüne eklenince ÖSYM’nin uyguladığı sınav ücretleri hem öğrencileri hemde aileleri müşkül duruma düşürmektedir.
Sınav ücretlerine enflasyon oranının üzerinde zamlar yapılması, kamu kuruluşu olan ÖSYM’nin kamu hizmeti yapması konusunu tartışmaya açmaktadır.
Sınav ücretlerinin pahalılığı sebebiyle bakan Ziya Selçuk’un açıklamasına göre sınavların özelliğine göre fiyatlarınında arttığını ve sınavlardan kesinlikle kâr elde edilmediğini söyledi. Gelir ve giderlerin açıklanması üzerine; “2018 yılında üç oturum halinde düzenlenen YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES, DGS ve Kurum Sınavları ile e-sınavlar için adaylardan alınan ücretlerin toplamı 737 milyon 367 bin 448 TL’ye ulaştı. Yıl içinde yapılan tüm sınavlarda kullanılan testlerin hazırlanması, soru kitapçıklarının basılması, paketlenmesi, nakliyesi gibi kalemler için toplam 623 milyon 578 bin 517 TL harcandı.”
Kamuoyunun sınav ücretlerinin artışı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi ve şeffaflığın ilk sıralarda yer alması gerekmektedir. Meclisinde sınav ücretleri konusunda çalışma yapması ise öğrencilerin talepleri arasında.
Ayrıca sınavda dağıtılan; silgi, kalem gibi araçlarında ithal olması yine tartışma gündeminde fazlasıyla yer alıyor.
Kamuoyu sınav ücretlerinin normalleştirilmesini bekliyor fakat henüz kapsamlı bir çalışma maalesef yok.
Yeni mezun olan öğrenciler zaten mezuniyetin verdiği boşlukla birlikte herhangi bir yerden geliri olmadığı için, ÖSYM’nin sınav ücretleri de fazlasıyla moralleri bozmakta.
Umarım sınav ücretleri üzerinde bir çalışma olur ve hem aileler hem de öğrenciler zor durumda kalmaz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: