Sputnik Türkiye, The Independent, BBC Türkçe, DW, Amerika’nın Sesi gibi medya kuruluşları şu an Türkiye’de hizmet vermektedir. Ayrıca 4 büyük ülke (Fransa, İngiltere, Almanya, Amerika) bir araya gelerek “+90” ismiyle bir Youtube kanalı kurarak Türkiye’de yayın hayatına başladılar.
Yabancı medya kuruluşlarının Türkiye’de haber yapma düşüncelerinin başında sanırım kamuoyunu yönlendirme yatmaktadır. Ülkemiz medya güvenirliği ve doğru haber konusunda bazı problemler ile karşı karşıya. Bunu hepimiz net bir şekilde görüyoruz ki verilerde gösteriyor ki yabancı medya kuruluşlarının haberleri yerel medya kuruluşlarına göre daha çok okunuyor veya izleniyor. Örnek verecek olursak; BBC Türkçe Youtube kanalı çok başarılı işler çıkarıyor. Bu tarz bir yerli Youtube kanalının eksikliği yüzünden mi yoksa bu tarz kuruluşlarda görev alacak insan kaynağının noksanlığı yüzünden mi BBC Türkçe bu kadar tercih ediliyor bilemiyorum.
Yabancı medya kuruluşlarından Rusya’ya ait Sputnik Türkiye haber konusunda şu anda Twitter’da çok önemli bir yere sahip. Türkiye’de yetişen önemli gazetecilerimizde Sputnik Türkiye’de ve Independent Türkiye’de önemli yerlerde görev alıyor. Hem insanlarımız hem de gazetecilerimiz yabancı medya kuruluşlarını tercih ediyor. Bu konuyu gözümüzden kaçan çok önemli bir durum olarak nitelendiriyorum.
Medyaya olan güvenirlilik ülkemizde maalesef çok kötü vaziyette olduğundan insanlarımız yabancı medya kuruluşlarına direkt olarak yöneliyor ve tercih ediyor. Neredeyse tüm büyük haber programlarının sloganı her ne kadar “doğru veya tarafsız haber” olsa da tercih yabancı medya kuruluşlarında.
Bu duruma çok iyi niyetli baktığımızda, yabancı medya kuruluşları sadece kâr amacı güderek ülkemizde basın yayın hayatına başladılar dersek biraz komik olabilir. Birkaç köşe yazısında Türkiye’ye ilginin politik çıkar, kamuoyu yönlendirmesi veya yabancı ülke uzantılı çıkarları korumak olarak dile getirmişler. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum ama haklılık payı illa ki vardır. Durduk yere 4 büyük ülke milyar dolarlık projeler ile Türkiye’de yayın hayatına başlıyorsa herhalde derdi para kazanmak değildir diye düşünüyorum. Şu anda da ana akım medyadan sosyal medyaya kaymaları hepimiz net bir şekilde görüyoruz. Yabancı kuruluşlarda şu an sosyal medya haberciliğine ve yeni medyaya kendi ülkelerinde vaktinde giriş yapmış ve ülkemizde de yavaş yavaş giriş yapmaktadır.
Bu tarz yabancı medya kuruluşlarına karşı yapılması gerekenlerin başında ülkemizin milli menfaatini koruyacak, doğru haberciliği yaygınlaştıracak ve haberleri yabancı medyadan değil yerli fakat yeni medyadan (sosyal medya) sağlayacak bir kuruluşun gerekliliği olarak görüyorum.
Umarım bu konu üzerine önemle düşünülür ve gerçekleştirilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: