Rusya’nın Ukrayna'yı işgali üzerine Batılı ülkelerin Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımları Rusya'nın dış ticaretine zarar verirken, Türkiye bu yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesi oldu. Peki, o zaman Türkiye'nin bu kararı Rusya ile olan dış ticarete nasıl yansıdı?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı dış ticaret verilerine göre 2022'nin ilk 6 ayında Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı ve ihracatı yüzde 119,7 ile iki kattan fazla arttı. 2021'in ilk 6 ayında 12,63 milyar dolar düzeyinde olan ithalat bu yılın aynı döneminde Ukrayna savaşına rağmen 27,74 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde Türkiye'nin genel ithalatı ve ihracatı ise yüzde 40,6 artarak 177 milyar 267 milyon dolara çıktı. Aylar bazında 2021'de dengeli bir seyir izleyen ithalat bu yıl Ukrayna işgalinin başladığı şubat ayından itibaren artış gösterdi.
Son olarak Rusya haziran ayında Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülke oldu. Rusya’nın Izvestiya Gazetesine konuşan altı Batılı ekonomist yetkili, Türk ve Rus liderlerin Soçi'de yaptıkları dört saatlik görüşmenin ardından ticaret ve enerji alanlarındaki işbirliğini genişletme yönünde attıkları adamlardan endişe duyduklarını söyledi. Türkiye, dünyada sadece bu son gelişmelerde değil, bunun dışında da serbest pazar ekonomisinin en önemli bir açık kapı oldu. Putin'le ruble üzerinde mutabık kalındı. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak. Bir de Rusya'nın Mir kartı var tabiki.
Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabii Rusya'dan gelen turistleri çok kolaylık sağlayan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabii hem onlar için hem bizim için çok rahatlatıcı bir sistem. Bu durumda Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaparak Ticaretin 2023 ve sonrası en üst noktaya doğru bir gidişat gösterecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: