Fibromiyalji, halk arasında kas romatizması olarakta bilinen tüm vücutta yaygın olarak görülen, bir türlü geçmek bilmeyen, anlatması zor, anlaması ve tanı konması daha da zor ağrılar bütünüdür. Aslında kişinin yaşadığı, ağrıdan çok daha fazlasıdır. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülür. Genellikle 35 yaş üstü mükemmeliyetçi, işkolik, kadın hastalığı olarak algılanır.
Hastalığın bir miladı vardır. Ama bunu tespit etmek zordur. Bu bir travma, ayrılık, kaza, ameliyat, yoğun stres, ağır fiziksel yük olabilir. Hastalık yavaş yavaş geliştiği ve sinsice vücuda yerleştiği için kişi ilk başta anlamaz. Ama ne zamanki bu ağrılar kronikleşir, o zaman çare arayışına girer.
Fibromiyalji hastası neler yaşar?
*Sabahları yataktan sürünerek kalkmak veya kalkamamak
*Gün içinde sürekli kendini yorgun, bitkin ve tükenmiş hissetmek
*Uyku kalitesinde düşüş. Uykuya dalamamak veya uyuduğu halde hiç uyumamış gibi dinlenmeden uyanmak
*Sabah vücut sertliği yaşamak, kasların ve eklemlerin yavaş yavaş gün içinde açılması
*Tahlillere göre her şeyin çok normal olması ama hissettiği anormalliği anlatamamak
*Sürekli ağrılı, sızılı ve yakın çevresindeki insanların kendisini anlamasını uman bir ruh halinde olmak
*Yorgunluktan ve ağrılardan dolayı depresif ve sinirli bir insana dönüşmek
*Bir gün iyi bir gün kötü hissedip acaba benim hastalığım psikolojik mi diye sorgulamak
*Bağırsak problemleri yaşamak
*Işık, ses, koku ve dokunmaya karşı hassasiyet yaşamak
*Gece uykuda çene sıkma ve diş gıcırdatma problemi yaşamak
*Ağrılı adet görmek
*Sık idrara çıkmak
*Beyin sisi ve konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık yaşamak
Bu liste uzar gider. Eminim bu yazıyı okuyan çok sayıda kişi şunu demeye başladı; ‘Evet, bu bende var, tam olarak beni anlatıyor.’
Nasıl tedavi edilir?
Üzülerek söylüyorum ki tam bir tedavisi yoktur. Hemen umutsuzluğa kapılmayın, ben kapılmıyorum. Aslında güzel bir hastalık. Size zorunlu olarak sağlıklı yaşamayı öğretiyor. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, uykunuzu düzenlemek, stresinizi azaltmak zorundasınız.
Tam bir tedavisi yok ama kontrol altında tutmak için neler yapılabilir? Gelin şimdi bunlardan bahsedelim.
İlaç tedavisi ve gıda takviyeleri
*Öncelikle vitamin mineral dengesi çok önemli (D vitamini, B vitaminleri, demir, magnezyum, çinko düzeyleri kontrol edilmeli ve düşük olmamalı).
*Schüssler minerallerinden Nr1, Nr2, Nr5, Nr7, Nr9 dan çok fayda görebilirsiniz.
*Zerdeçal fibromiyaljinin oluşturduğu enflamasyonu gidermede oldukça faydalıdır.
*Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler sizi bir süre rahatlatabilir. Ama şunu bilmelisiniz ki bu ağrı kesiciler fibromiyaljiyi iyileştirmek için değildir. Sadece sizi rahatlatmak içindir.
*Antidepresanlar kullanılabilir. Burada antidepresanların görevi sizin uyku düzeninizi sağlamak ve melatonin salgısını artırmaktır.
*Antiepileptik ilaçlara da başvurulabilir. Bu ilaçlar sinir hücrelerinin ağrı sinyalleri göndermesini engeller. *Dayanılmaz hale gelmedikçe ağrılar, bu yola başvurulmasını önermiyorum. Zamanla bağımlılık yapabilirler.
Sağlıklı beslenme fibromiyalji rahatsızlığına karşı en önemli silahımızdır. Bu hastaların bağırsakları her zaman problemlidir. Kabızlık, ishal, IBS , SİBO, bağırsak geçirgenliği gibi pek çok rahatsızlık yaşayabilirler. Bağırsak florası düzelmeden pek çok hastalık gibi fibromiyaljinin de düzelmesini beklememek gerekir. Bu alanda uzman bir doktor ve doğru bir diyetisyen kontrolünde uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Genellikle fibromiyalji hastalarında gluten, kazein ve lektin hassasiyeti görülmektedir. Yani gluten içeren tüm tahıllar, süt ve süt ürünleri, baklagiller beslenmede tercih edilmemelidir. Antioksidanca zengin gıdalar, lif ağırlıklı, prebiyotikçe zengin, vücudu asidik yapıdan kurtaracak bir beslenme programı uygulanmalıdır. Amaç bağırsak florasını düzenleyip enflamasyonu engellemek olmalıdır.
Fibromiyalji tedavisinde diğer olmazsa olmaz basamak ise egzersizdir. Yoga, pilates, yüzme ve yürüyüş en çok fayda sağlayan egzersizlerdir. Vücudun esnekliğini artırmak yanında doğru nefes alıp vererek hücrelere en etkin şekilde oksijenin ulaşması esas hedef olmalıdır.
Yaşam tarzı değişikliğine gidildikten sonra bir anda düzelmeyi beklememek gerekir. Çünkü yavaş yavaş gelen ve şiddetini artıran bir hastalığın bir anda geçmesini beklemek hayal kırıklığına uğramamıza sebep olur. En az 6 aylık bir süreç sonrası sabırla ve istikrarla yol alırsak kişinin yaşamında çok önemli değişiklikler oluşur.
Bu zaman zarfında tamamlayıcı tedavilerden de fayda görülebilir. Homeopati, aromaterapi, akupunktur, nöralterapi, kuru iğne, ozon terapi, hacamat, sülük, masaj fayda sağlayan diğer tedavi yöntemleridir
Ben bir eczacı ve fibromiyalji hastası olarak pek çok yöntemi denedim. En çok faydayı beslenme ve egzersizden gördüm. Yoga ve açık havada yürüyüş en iyi gelen egzersizler oldu. Bu hastalık stres ve kargaşayı sevmiyor. Sakin ve dingin bir ruh hali istiyor. Biraz hayatı yavaşlat, nefesini kontrol altına al diyor. Kısacası fibromiyalji yaşamınıza odaklanmanızı istiyor. Sağlıklı günler diliyorum.
Sorularınız için:
e-posta: mavieczanekayseri@gmail.com
instagram: @eczacisohbetleri
gsm: 05523206284
Yorumlar
Kalan Karakter: