Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre günlük 280-350 mg magnezyum almalıyız. Gıda takviyelerinin üzerinde bu rakamları ararsak yanılırız. Çünkü yazan miktar elementel Mg miktarı olarak olarak belirtilmemişse yanıltıcı olur. Örneğin 1000 mg magnezyumun elementel magnezyum miktarı 150 mg civarıdır. Bu nedenle magnezyumun formu, elementel olup olmadığı ve emilimi önemlidir. Magnezyum tek başına emilebilen bir mineral değildir. Bu nedenle bazı tuzlara ihtiyaç duyar (sitrat, malat, taurat, bigilisnat gibi)
Magnezyum oksit
Magnezyumun en az emilen ve inorganik formudur. % 4’ü emilir sadece. Biyoyararlanımı düşüktür. İshal yan etkisi vardır. Bu nedenle kabızlık için kullanılır. Elementel Mg miktarı yüksektir ama emilimin düşük olması dezavantajdır. Sadece kabızlık durumlarında müshil etkisinden faydalanmak için kullanılabilir. Kabızlığı tedavi edici ve sürekli kullanılacak bir form değildir.
Magnezyum klorür
Midenin asit oranını artıran dolayısıyla sindirimi kolaylaştıran formudur. İnorganik yapıdadır. Detoks magnezyumu olarakta bilinir. İyot kullanımında halojenler ortaya çıkar. Bunların atılabilmesi için klorür gereklidir. Bu aşamada devreye magnezyum klorür girer. Ayrıca haricen kullanımı olan magnezyum formudur. Doğal ve derin denizlerden çıkarılan magnezyum klorür cilde püskürtülerek, masaj yapılarak kullanılır. Magnezyum yağı olarak bilinir. Özellikle çocuklarda magnezyum eksikliğinin giderilmesi için çok tercih edilir.
Magnezyum sitrat
Sitrik asite bağlı organik formda olan magnezyum çeşididir. Kaslarda emilimi yüksektir. Spor sonrası kasları toparlamak için kullanılabilir. Ayrıca bağırsaklardaki su miktarını artırır. Bu nedenle kabızlık tedavisinde kullanılır. Kaslarda etkinliği artırmak için yüksek dozlara çıkılmalı ama bu seferde ishal yapar. Migren hastalarında ve menstruasyon döneminde tavsiye edilir. Magnezyum sitratı diğer ilaçlardan 2 saat önce veya 2 saat önce kullanmak gereklidir. Aksi takdirde diğer ilaçların emilimi zorlaşabilir.
Magnezyum malat
Malik asite bağlanmış organik formda magnezyum çeşididir. Fibromiyalji ve kronik yorgunluk yaşayanlarda tercih edilir. Enerji vericidir ve kaslara en yüksek oranda geçebilen magnezyum çeşididir. Kaslardan laktatın temizlenmesine yardımcı olur. Kas ağrısı ve yorgunluğa iyi gelir. Malik asit ayrıca konsantrasyonda etkilidir. Günlük enerjiye destek için sabah saatlerinde kullanım tavsiye ederiz.
Magnezyum glisinat
Biyoyararlanımı en yüksek organik aminoasitli şelat formudur. Premenstruel sendrom, uyku bozuklukları, anksiyete, fibromiyalji, kramplar, Tip 2 Diyabet, yüksek kan basıncında etkilidir. Beyin ve hücre içine geçişi yüksektir. Tip 2 Diyabet riskini ve insülin direncini azaltabilir. Kemik gelişiminde ve kemik mineral yoğunluğunu artırmada etkili olduğu için osteoporozda faydalıdır. Gebelik kramplarında da etkilidir. Yatmadan önce kullanılması tavsiye edilir.
Magnezyum taurat
Bu formu kullanınca hem magnezyum almış hemde taurin aminoasitinden faydalanmış oluruz. Taurin kardiyovasküler hastalıklarda magnezyum ile desteklenir. İnsülin duyarlılığını artırır. Migren, baş ağrısı, uyku sorunlarında etkilidir. Hem magnezyum hem de taurin kan basıncını düşürür ve kan akımını iyileştirir. Magnezyum taurat bir antidepresan gibi etki ederek stres ve endişe sorunlarına destek olur.
Magnezyum gliserofosfat
Magnezyum, gliserol ve fosfat içeren organik aminoasitli şelat formudur. Yüksek emilim ve düşük yan etkiye sahiptir. İshale yol açma riski diğer magnezyum formlarına göre en düşüktür. Kan basıncı ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına destek olur. Kas fonksiyonları ve sinir sistemi için faydalıdır. Vücudu ve zihni rahatlatır.
Magnezyum sülfat
Epsom tuzu ya da İngiliz tuzu olarakta bilinir. Ağız yolundan kullanılmaz. Banyo tuzu olarak suya katılır, detoks etkisi yapar. Kasları gevşetir ve rahatlatır, stresi azaltır. 2 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı katılır ve saçlara sıkılıp masaj yapılabilir. Daha sağlıklı ve parlak saçlar için mineral destektir. Ayak kokusunda sprey olarak veya ayak banyosu şeklinde kullanılabilir.
Magnezyum stearat
Hep faydalı magnezyum türlerinden konuştuk. Zararlı olan formu ise magnezyum stearattır. Kapsül ve tabletlerin yapımında yapışmayı önlemede kullanılır. Pamuk tohumu yağından elde edilir çoğunlukla. Bu da pestisit içermesine neden olabilir. Diğer besinlerin ve ilaçların emilimini etkileyebilir. Bağışıklık sistemindeki T hücrelerinin baskılanmasına sebep olabileceği için tavsiye edilmez.
Mümkün olduğunca kısaltarak en yaygın olarak kullanılan ve en sık karşımıza çıkan magnezyum çeşitlerinden bahsetmeye çalıştım. Umarım anlaşılır ve faydalı olmuştur. Doktor ve eczacınıza danışarak, eksikliğin tespit edilmesinden sonra , sizin için en uygun magnezyumu kullanabilirsiniz.
Merak edilen sorular, eleştiriler ve öneriler için iletişim bilgilerim aşağıdadır.
Sağlıklı günler dilerim
GSM: 05523206284
e mail: mavieczanekayseri@gmail.com
instagram: eczacisohbetleri
Yorumlar
Kalan Karakter: