1800 lü yıllarda iyotun tedavilerde kullanılması ile birlikte iyot eksikliğinden ve buna bağlı tiroid hormonunun yetersiz çalışması sonucu oluşan rahatsızlıklar tedavi edilmeye başlanmıştır. Ancak 1948 yılında yayınlanan Jean WOLF ve İsrael CHAİKOFF’ un yaptığı ancak sonrasında yetersiz olduğu düşünülen bir çalışmaya göre iyotun tiroid fonksiyonları için zararlı olduğu düşünülmüştür. Tıp dünyası da bunu böyle kabul etmiş ve bir iyodofobi oluşmuştur. Antibiyotiklerin tedavide kullanılmaya başlamasıyla iyot bir kenarda unutulmuştur.
İyot eksikliğinde görülen rahatsızlıklar nelerdir?
İyotun yararları nelerdir?
• Bağışıklık sistemi için faydalıdır. Serbest radikalleri yakalar ve antioksidan aktiviteyi artırarak bağışıklığı destekler.
• Bazal metabolizma hızını düzenler ve enerji metabolizması üzerine etki eder.
• Saç, cilt sağlığı üzerinde etkilidir. Tiroid hormonu yetersizliğine bağlı saç dökülmelerinde etkilidir.
• Kanserden koruyucu yönü belirlenmiştir. Apoptoz denilen kanserli hücrelerin kendi kendini ödürmesi anlamına gelen durumu teşvik eder.
• Vücutta biriken ağır metallerin detoksifikasyonunda etkilidir.
• Gebelik öncesinde ve gebelik süresince yeterli miktarda iyot alımı bebeklerde zeka geriliği görülme olasılığının önüne geçilmiş olur.
İyotun yan etkileri nelerdir?
Bir mucize gibi anlattığımız iyotun hiç mi yan etkisi , fazla tüketilmesi durumunda zararları yok? Tabi ki var. Yüksek dozda iyot kullanımı hipertirodiye sebep olabilir. Ayrıca böbrek fonksiyonları açısından dikkatli olunmalıdır.
Lügol solüsyonu ve kullanımı
Dr.Jean LUGOL tarafından verem hastalığı için kullanılmıştır ve ilk bulan kişi olduğu için onun adıyla anılır. Lügol solüsyonu terkibinde iyot ve potasyum iyodür bulunur. İyot uçucu bir madde olduğu için taze olarak hazırlanması uygundur. Genellikle %5 lik ve %2 lik formu tercih edilir. Neden iyot saf haliyle değil de potasyum iyodür ile birlikte kullanılmalıdır diye bir soru gelebilir aklınıza. Çünkü bazı organlar iyot olarak kullanırken bazı organlar potasyum iyodür olarak kullanmaktadır.
Nasıl kullanmalıyız lügol solüsyonunu? İyi bir antiseptik olduğu için ağız ve boğaz gargarası olarak kullanımı vardır. 1 bardak suya 2 damla lügol damlatıp ağız ve boğaz gargara yapılır. Ayrıca aynı karışım burun içi yıkama içinde kullanılabilir. Özellikle covid-19 nedeniyle hergün uyguladığım bir yöntemdir. Antiviral , antibakteriyel etkisinden böylece faydalanılmış olur. Çocuklarda genelde %2 lik lügol tercih edilir. Dahilen kullanım yerine haricen kullanımını daha çok tavsiye ediyorum. Gece yatmadan çocuğun göbek deliği çevresine çocuğun avuç içi kadar büyüklükte seyreltilmiş lügolden (%2 lik 1 damla lügol 2 damla su şeklinde oranlanarak seyreltilir) sürülebilir. Sabah tamamen emilmiş ve renk değişikliği kalmamışsa vücutta iyot eksik anlamına gelir ve hergün tekrarlanır. Lügol emilmeyene kadar bu uygulama devam ettirilebilir. Ben bir eczacı olarak dahilen kullanımının doktor kontrolünde yapılması taraftarı olduğum için yetişkinlere de bu şekilde bir haricen uygulama tavsiye ediyorum. Yetişkinlerde aynı uygulamayı 1 damla %5 lik lügolü 5 damla su ile seyrelterek yapabilirler.
Sonuç olarak, dönem dönem birazda sosyal medyanın veya online doktor etkisiyle bazı takviyeler popüler olur. Benim amacım bir eczacı olarak burada bir mucize gibi lanse edilen pek çok takviyeyi artısıyla eksisiyle değerlendirip doğruyu bulmak. Her ne kadar modern tıbbın bizde oluşturduğu iyodofobiye karşı olsam dahi, bir taraftan bilinçsizce herkesin evde sağlık adına ezbere iyot hareketine katılmasına da karşıyım. Dahilen yapılan iyot takviyeleri mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Eğer haricen kullanacaksanız hazır iyot takviyeleri yerine eczacınıza lügol solüsyonu hazırlatmanızı tavsiye ederim.
Sağlıklı günler diliyorum.
(Burada paylaştığım veriler Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği değerlerdir. Teşhis koyma veya tedavi amaçlı değil, bilgilendirme amaçlıdır. Her kişinin sağlık durumu ve ihtiyacı bireysel olarak hekim tarafından değerlendirilmelidir.)
Sorularınız için
Gsm : 05523206284
e-posta: mavieczanekayseri@gmail.com
instagram: @eczacisohbetleri
Yorumlar
Kalan Karakter: