Kolajen nedir?
Tip 1 kolajen : Tüm kolajen tipleri arasında vücutta en fazla bulunan çeşittir.. Cilt, saç, tırnaklar ve kemiklerin yapısında bulunur. Cilde elastikiyet, gerginlik, dolgunluk, parlaklık veren kolajen tipidir.
Tip 2 kolajen : Bağ dokusunda bulunan, kıkırdak yapımını sağlayan ve dolayısıyla eklemlere destek olan kolajen tipidir.
Tip 3 kolajen : Kan damarlarının, kasların ve organların yapısında bulunur.
Keskin sınırlarla kolajen tiplerini ayırmak aslında çok doğru bir yaklaşım değil. Çünkü kolajen tipleri vücudun ihtiyacına göre birbirine dönüşebilmektedir. Yani insanın eklemlerinde ağrılar var, kıkırdak dokusu zarar görmüş ve eklemler arasında kayganlaştırıcı sıvı azalmış ise , bedenimiz tip 1 kolajeni , tip 2 kolajene dönüştürerek ihtiyaç olan yerde kullanır.
Kolajen neden azalır?
Madem kolajen bizim organizmamız tarafından sentezlenen bir protein, biz neden kolajen takviyesine ihtiyaç duyuyoruz? 25 yaşından itibaren kolajen üretimi azalmaya başlıyor. Her yıl %1 daha az kolajen sentezliyoruz. 30 lu yaşlarla beraber kolajen azlığını hissetmeye başlıyoruz. Ama 40 lı yaşlarda artık eklem yerlerinden sesler gelmeye, cilt sarkmaya , yer çekimine karşı koyamamaya başlıyor. Kolajen sentezinin azalmasının en önemli sebebi yaşlanma, ama tek sebep bu değil. Bazı insanlarda bu durum erken yaşlarda başlarken bazı insanlarda daha ileri yaşlarda olabiliyor. Neler etkiliyor kolajen sentezini ?
*Aşırı şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi
*Asidik beslenme
*Meyve ve sebzeden fakir beslenme
*Sigara ve alkol tüketimi
*Strese bağlı yoğun kortizol salgısı
*Güneşin zararlı ışınlarına uzun süreli maruz kalma
*Uyku problemleri
*Kronik enflamasyon
Kolajen eksikliğinde neler olabilir?
*Ciltte kuruluk, elastikiyet kaybı, sarkma ve kırışıklıklar oluşması
*Eklem ağrıları, eklem yerlerinden ses gelmesi
*Saç ve tırnaklarda güçsüzlük
*Diş eti kanaması
*Yoğun selülit oluşumu
*Aşırı yorgunluk
*Kan damarlarında plak oluşumu
Kolajen sentezini artıran besinler nelerdir?
*Et ve kemik suyu
*Sakatat
*Yeşil yapraklı sebzeler
*Kırmızı renkli meyveler
*Süt ve süt ürünleri
*Omega 3 yağ asitleri
*Avakado
*Sülfürlü gıdalar (soğan,sarımsak, lahana, turp, pancar gibi)
*Yumurta akı
Kolajen takviyesi nasıl olmalı?
Bazen günlük telaş içinde ne kadar dikkat etmeye çalışsak bile yeterince kolajen üretimi sağlayamıyoruz. Dışardan takviye kullanmak daha kolay ve pratik gelebiliyor. Doğru zamanda, doğru ürünle takviyeye karşı değilim. Ama eğer 25 yaşında bir insan kolajen takviyesi isterse önce beslenmesini düzenlemeyi ve vücudun kendisinin sentezlemesini daha doğru buluyorum. Yaş ne olursa olsun eğer kişi sağlıksız beslenmeye, sigara kullanmaya, uykusuz kalmaya devam ediyorsa kullanılan ürünün biyoyararlanımı oldukça düşük olacaktır. Eğer kişide kabızlık problemi varsa, asidik bir beslenme şekli varsa, yeterli su tüketimi yoksa istenilen sonucu almak mümkün olmayacaktır. Peki, kolajen takviyesi alırken nelere dikkat edelim?
*Kolajen büyük bir molekül olduğu için emilimin iyi olabilmesi için hidrolize kolajen olmalıdır
*Sığır veya balık kolajeni arasında çok büyük farklılıklar yoktur. Ancak balık kolajeninin molekül yapısı sığır kolajenine oranla daha küçüktür.
*Günlük en az 2500 mg kullanılmalıdır
*Tablet, sıvı ve toz formları vardır. Tablet formu daha düşük miktarlarda kolajen içerir. Bu nedenle yaşa ve ihtiyaca göre doğru kolajen seçimi yapılmalıdır.
*İçeriğinde C vitamini, selenyum, çinko, bakır, biotin ve hyaluronik asit bulunması istenilen etki ve biyoyararlanım açısından faydalıdır.
*Gece yatmadan kullanılması önerilir. Çünkü vücudumuz gece onarım yapar.
Piyasada çok sayıda markanın, farklı formlarda ve dozlarda ürünleri bulunmaktadır. Bu nedenle, ihtiyacın doğru belirlenmesi çok önemlidir. İnternet ortamında sahte kolajen satışları ile bu durum suistimal edilmektedir. Sağlığınız için doğru ve güvenilir ürünü bulmak istiyorsanız doktor, eczacı ve diyetisyeninize danışabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
sorularınız için iletişim bilgileri:
e posta : mavieczanekayseri@gmail.com
instagram: @eczacisohbetleri
gsm: 05523206284
Yorumlar
Kalan Karakter: