Bitcoin sembolü: ฿, kısaltması: BTC olan ve 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir kişi veya bir grup tarafından oluşturulan dijital bir varlıktır. Bir grup bitcoin kullanıcıları bu kişinin Avusturalyalı bir bilişimci olan "Craig Steven Wright" olduğunu iddia etmektedir.
Bitcoini henüz resmi bir para birimi olarak tanımlayan olmasa da, işlev olarak bir para gibi kullanılabilmektedir. Bu sebeple de dijital para birimi olarak tanımlanabilir. Tüm dünyada bitcoin kullanıcıları 1 milyonu geçtiği düşünülmektedir. Bitcoin'i üstün yapan ve bu kadar konuşulmasını sağlayan, kullanımda olan para birimlerinden farklı bir teknoloji kullanması ve merkezi bir yapıya bağlı kalmadan noktadan noktaya para transferini mümkün kılmasıdır. Yine bu teknoloji sayesinde, bitcoin hiçbir devlet yada kurumun kontrolü altında değildir. Tüm bu teknoloji "blockchain" denilen bir mantık üzerine kurgulanmıştır.
Bitcoini anlayabilmek için öncelikle BlockChain mantığını anlamak gerekir.
BlockChain Nedir ?
Blockchain ağı, muhasebedeki mizan defterine benzer, tüm para alışverişlerinin tutulduğu bir zincirdir. Ancak bu defterin yada zincirin en büyük özelliği tek bir noktada tutulmak yerine, ağın tümünde tutulmasıdır. Bu da, defterdeki bilgilerin güvenilirliğini artırmaktadır. Noktalardan biri kaybolsa bile, defterin içindeki bilgiler, ağda bulunan diğer noktalarda da saklanmaktadır. Diğer yandan, bilgileri tutan zincir, özel bir şifreleme ile kendinden gelen bir önceki ve sonraki block ile ilişkilidir. Dolayısı ile halka içerisinde bir block dahi değişmiş olsa, kendinden önceki tüm blocklarla uyumsuz hale gelir. Böylece block içinde bir değişiklik yapıldığı kolaylıkla anlaşılabilir. Böylece blockchain üzerindeki verilerin değiştirilebilmesi mümkün değildir.
Bitcoin, başlangıcından itibaren 21 milyon adet olarak üretilecektir. Üretimi halen devam etmekte olup, madenci (miner) tabir edilen kişiler tarafından üretilmektedir.
Madenci (Miner) Nedir ?
Bitcoinlerin merkezi bir yapıda değil, dağıtık bir yapıda olduğunu aynı zamanda en fazla 21 milyon adet piyasaya sürüleceğini söylemiştik. İşte bu dağınık yapının noktaları minerlar adı verilen, bir bilgisayar sistemine sahip kişilerdir. Bu kişilerin varlığı sistemi ayakta tutmaktadır çünkü tüm kayıtlar bu noktalarda tutulur. Bu bilgisayarlar ayrıca bitcoin üretimi içinde bir dizi hesaplama yaparlar. Bu hesaplamalar sonucu blockchaine bağlanabilecek yeni bir blok bulan miner, ödül olarak belirli sayıda bitcoin kazanır. Yine her para transferinde cüzzi bir bitcoin alırlar. İşte bu ödüllerden dolayı bitcoin miner olmak için birçok kişi yatırım yapmaktadır.
Bitcoin madenciliği, önceleri basit bir bilgisayarla bile yapılabiliyordu. Zira yeni bir block bulmak için gerekli hesaplama çok azdı. Ancak sisteme belirli bir sayıda kontrollü bitcoin sürülmesini tasarlayan kurucu, bitcoin üretildikçe zorluk seviyesini arttıran ve ödül tutarını azaltan bir sistemle (İlk olarak her bir block bulmanın ödülü 50 BTC iken her 4 yılda bir yarılanarak bugün 12,5 BTC'ye kadar gerilemiştir.), üretimi dengelemiştir. Bu sebeplede önceleri basit bir sistemle üretilebilen bitcoinler, sonraları güçlü ekran kartları ile, şimdilerde ise ASIC denilen, bu iş için üretilmiş özel donanımlarla yapılabilmektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: