İçerik pazarlaması, en basit tabiriyle bir işletmenin müşterilerini markasına, ürünlerine veya hizmetlerine çekmek için içerik üretmesi ve bunu sürdürülebilir hale getirmesidir. Bu, birçok işletme için müşterileriyle derinden etkileşim kurma yöntemi ve standart bir pazarlama uygulamasıdır.
Müşterilerinizin değerli bulduğu içeriği kullanarak ürün ve hizmetlerinizi pazarlayabilirsiniz. İçerik pazarlaması esasında yeni bir şey değil. İşletmeler, yıllardır işlerini pazarlamak için broşürler, bültenler ve el ilanları gibi araçlarla içeriklerini kullanıyor. Şimdi ise bu reklam araçları devreden çıkarak bu içerikleri direkt olarak online ortamda müşterilerine ulaştıyor.
Peki, değerli içerik nedir?
Öncelikle içerikler, hedef kitlenizin istekleri veya ilgi alanları ile alakalı olmalıdır; aksi halde dikkatlerini çekemezsiniz ve bu içerikler hem bilgilendirmeli hem de eğlendirmeli. İşletmenizle ilgili olsa da, nihai hedef hemen bir şey satmak olmamalıdır. Müşterileriniz için yararlı bir kaynak sağlamanın yanı sıra, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin üstünde ve ötesinde katma değer sağlar. İçeriğinizi hedef kitlenizin ihtiyaçları ve istekleri ile eşleştirmeniz, yani uyumlu hale getirmeniz, bu doğrultuda içerikleri geliştirmeniz ve marka olarak tüketicinin gözünde unutulmaz olmanız gerekir. Kaliteli içerik üreterek, sektörünüzde güvenilir bir marka olabilinirsiniz. Bu, online olarak marka varlığınızı oluşturmanıza yardımcı olur ve işletmenizi daha görünür hale getirir. İçerik pazarlamasının en önemli özelliklerinden biri de yeni ziyaretçilerin ilgisini çekmesine ve onları nitelikli potansiyel müşterilere dönüştürmesine yardımcı olmasıdır.
İçerik pazarlaması ile nasıl bir marka yaratabilirsiniz?
Bu birkaç şekilde yapılır:
1. Farkındalık Yaratmak: Yararlı bir içerik farkındalık yaratır, bu durum elbette ki arama motorlarını da memnun eder ve sosyal medyada uzun süre yaşar.
2. Yetki: Oluşturulan içerik, sizi alanınızda bir yetkili veya uzman olarak konumlandırarak itibar oluşturur.
3. Etkileşim: Değerli içerik, müşteriler ile etkileşimde bulunulmasını sağlar.
4. Sadakat: Ürettiğiniz içerik ne kadar değerli olursa o kadar çok müşteri sadakati oluşturulmuş olur.
İçerik oluşturmaya başlamadan önce şu soruyu yanıtlayın ve içerik pazarlama stratejinizi oluşturun.
Ne elde etmek istiyorum ve Hedeflerim neler?
Yeni ziyaretçiler çekin
Daha fazla potansiyel müşteri oluşturun
Müşteri datanızı oluşturun ve büyütün
Bilinirliğinizi uzman statüsüne taşıyın
Marka bilinirliği oluşturun
İçerik geliştirmek için ne tür kaynaklar kullanılmalıdır?
Çoğu okur ve arama motorları düzenli, güncel, tutarlı, konu ile alakalı içerik beklentisinde olur. Her gün, hatta her hafta blogunuz için zaman ayırın. Reklam içerik, bülten içerik ve sponsor içerikler üretilmesi için profesyonel biriyle çalışın. İçerik pazarlaması, başarılı olmak için çok çaba gerektirir ama gösterdiğiniz çaba kadar da rakiplerinizin önüne geçme fırsatı yakalamış olursunuz.
İçeriğinizin hedefleri net olmalı
İşletmenizin bilinirliğini artırmak mı istiyorsunuz? Potansiyel müşteriler oluşturmak, müşteri sadakatini ve güvenini artırmak, ya da daha fazlası mı? İçerik üretimine başlamadan önce içerikten ne almak istediğinizi, yani hedefinizi bilin.
Uzmanlığınızın derecesinin farkında olun
İş alanınız hakkında bilgili olduğunuz konular kadar eksik olduğunuz alanlara da dikkat etmek de önemlidir, aynı zamanda işletmenizin tanıtmak istediğiniz ürün veya hizmetlerini de göz önünde bulundurun. Örneğin, yeni bir brunch menüsü başlatan bir restoran iseniz, favori brunch tariflerinizi oluşturmak ve paylaşmak isteyebilirsiniz.
Hedef kitlenizi düşünün
İçerik pazarlamasının amacı, kitlenizin içeriğinizi tüketmesini sağlamaktır. Ancak içeriğiniz onlar için değerli değilse, ona bakmazlar. İçerik pazarlama stratejilerini belirlemeden önce web sitenizin ziyaretçilerinin ve sosyal medya hesaplarınızı takip edenlerin kimler olduğunun ve neleri beğendiklerinin değerlendirmesini yapın. Kitlenizi anlamaya hatta tanımaya çalışın ve bunu yaparken de sadece web siteniz değil, aynı zamanda sosyal medya kanallarınızı da değerlendirmeye alın.
Farklı içerik geliştirme stratejilerinin maliyetlerini ve avantajlarını iyi düşünün
Bir blog yazarken veya fotoğraf çekerken, bunu bir iş olarak görüp başka birine teslim etmekten ziyade kendiniz yapmayı tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, video veya çok sayıda fotoğraf içeren içerikler için ekonomik ve profesyonel bir hizmet sunan dijital ajans veya içerik ajanstan yardım almayı düşünebilirsiniz. Dış kaynak oluşturursanız, reklam öğesi geliştirme sürecini daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz.
En iyi sonuçlar için içeriğinizi mutlaka optimize edin
Tüm içeriklerin Arama Motoru Optimizasyonu veya diğer bir adıyla SEO uyumlu olması gerektiğini unutmayın. Örneğin, statik grafiklerdeki içerikler arama motorları tarafından taranamaz. Arama motoru tarayıcılarına daha fazla erişim ve bağlam sağlayan tasarım teknikleri kullanmayı düşünün.
Ölçme - değerlendirme şart
Yeni içerik geliştirirken içerik konularının veya formlarının sizin için en iyi şekilde nasıl çalıştığını bilmek yardımcı olabilir. Artık işletmenizin çevrimiçi olduğu, içeriğinizin ne anlatmak istediği ve kime hitap ettiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bilgiye bu denli kolay erişim olması ile de potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekmek, diğer firmalar arasından sıyrılmak çok daha zor olabiliyor. Bu nedenle belli periyotlarda Google Analytics gibi yardımcı araçlar ile içeriklerinizin okurlarla olan etkileşimi, ulaştığı kitle vb. verilerin takibini yapmanız gerekiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: