Peki, diğer tüm okullar gibi aslında dört duvardan ibaret bu yapı nasıl oluyor da Kayseri’nin en başarılı öğrencilerini yetiştiriyor ve onların hayatında silinmez izler bırakıyor? Zannedersem bunun cevabı ‘Çalıklı’ olmak bilinci ve geleneği. Bu gelenek öyle güçlü ki amirinden memuruna, öğretmeninden, öğrencisine, okula bir şekilde bağlı olan herkeste bu ‘Çalıklı’ olma, ona ait hissetme güdüsü gelişiyor. Seneler sonra bile okula yaptığımız ziyaretlerde bizlere gösterilen ilgi, alaka bu bilincin adeta kanıtı niteliğinde.
İşte Çalık’ın derinlere uzanan kökleri 1984 senesine dayanıyor. Okul Kayserili hayırsever, iş insanı Nuh Mehmet Küçükçalık tarafından yaptırılmış. Çevresinde ‘Çalık Ağa’ olarak bilinen bu önemli şahsiyet, küçük yaşlarda çırak olarak atıldığı kumaş endüstrisinde gitgide daha başarılı işlere imza atmış. Kayseri’de 1952’de kurulan Birlik Mensucat’ın ortaklarından biriymiş. ‘Çalık Ağa’ daha sonra işlerini büyütüp 1966 yılında İstanbul Sultan Hamam’a taşıma kararı almış. 2002 yılında aramızdan ayrıldığında geriye 3000 çalışana sahip büyük bir şirket ve bu ilim yuvasını bırakmış.
Bugün eğer yolunuz Bozantı Caddesi’ne düşerse, çevre yolunun kenarında, İnönü Parkı’na komşu, sarı boyalı bir okul görürsünüz. İşte o okul ülkesine hizmet eden binlerce mezun vermiş Küçükçalık Anadolu Lisesi’dir. Her tuğlasına yaptıranın, eğitim veren öğretmenlerin ve hayatlarının 4 senesini orada geçiren öğrencilerin emek ve alınteri sinmiştir.
Yorumlar
Kalan Karakter: