Mutlu şehirlerde mutlu insanlar olur.
Kayseri Anadolu'nun müstesna şehirlerinden biri olsa da yaptığı görüşme ve incelemelerde 20-40 yaş aralığındaki hemen 3 kişiden 2'si bu şehir'de yaşamaktan mutsuz. Bunun en temel nedeni ise şehirde sosyal yaşamın yok denecek kadar az olması. Nüfusu 1 milyon aşkını olan şehirde insanların Pazar gününü değerlendirebilecekleri çok az yer var. Gönül belediyeciliği ile övünen iktidar, Kayseri'ye birçok park kazandırdı. Kabul...
Ama Ankara, Eskişehir, Konya, Mersin, Adana gibi kentlerle Kayseri'yi kıyasladığınızda park sayısının az olduğu görürsünüz. Burada yapılan parkların iki oyun parkı, söğüt ve çam ağacı dikmekten ibaret olduğunu görürsünüz. Her mahalleye İnönü, Mimarsinan, Gül parkı gibi alanlar kazandırsanız kabul edeceğim. Ama bizim yeşil alan miktarı ile övünenler çim ekmeyi, yeşil alan kazandırmak sanıyor.
Üniversite eğitimi için farklı kentlerden Kayseri'ye gelen öğrencilerin birçoğu Talas'tan Kayseri kent merkezine gelmiyor bile. Neden?
Çünkü, Talas üniversitesiler nedeniyle Kayseri'ye göre daha sosyal... Dünyanın önemli kentleri meydanlarıyla dikkat çeker. Köln, Prag, Budapeşte, Sevilla, Toledo gibi. Türkiye'nin en geniş meydanlarından birine sahip Kayseri'de ise meydan direk yığını. Her yer aydınlatma direği. 27 Mayıs, Hunat ve Cami Kebir gibi alışverişin yaygın olarak yapıldığı alanlar trafiğe açık olduğu için şehirde hiçbir şekilde ticaret gelişmiyor. Akşam 19:00'da kapanan dükkanlarla birlikte Kayseri'de de hayat duruyor. Bu nedenle Kayseri yaşayan değil, can çekişen bir şehir.
Kayseri'de kentleşmeyi geliştirmek, şehre turist gelmesini istiyorsanız öncelikli olarak insanların kafa yapısını değiştirmeniz lazım. Kültürlerine göre giyinen insanlara bön bön bakmamak, gıybet faaliyetine son vermek gerekir. Alışverişte kalite ve saygıyı ilke edinmek gerekir. Bunların her birini biranda olmasını beklemek zor... Her şey yavaş yavaş olmalı. Erciyes'e milyonlarca lira yatırım yapıyorsunuz ama kent merkezinde bir esnafın yaptığı olumsuz davranış her şeyi yok ediyor. Bu şehre çok sayıda yeme-içme mekanı, kafe, kültür hizmetlerinin yapıldığı alanlar kazandırmalısınız.
Kayseri'nin bağlarında sırça köşklerde oturmakla, kışın arabaşı yutmak, yazın kavun karpuz yemekle modern şehirlere sahip olamazsınız.
Şehrin önemli tarihi alanlarını yandaş sivil toplum kuruluşlarına değil, kentin kültürünün gelişmesine katkı sunan sivil toplum kuruluşlarına vermelisiniz. Şehir meydanına çıkan tüm sokakları yaşayan yerler haline getirmek gerekir.
Bu nedenle
Kayseri mutlu bir şehir değil, çünkü bu şehirde mutlu diyebileceğiniz pek kimse yok.
Mutluyum diyen varsa da emin olun sizdendir.
Yorumlar
Kalan Karakter: