Kendi yaşamımızda değişim ve dönüşüme göstereceğimiz direnç, kimi zaman nostalji yanlıları tarafından kabul ve takdir görsede, konu şirketler yada kurumsal yapılar olunca, değişime direnç göstermek, yanlış kararlar almak yada tüketici taleplerine kayıtsız kalmak gibi bir lüksünüz olmuyor.
Zuckerberg'in Meta şirketinin bu girişimi, zamanlaması itibariyle Twitter kullanıcılarındaki memnuniyetsizliği surda açılmış bir gedik olarak değerlendirdiğine işaret ediyor. Bu anlamda gerçekten doğru bir zamanda platformun kullanıma açıldığını söyleyebiliriz.
Sosyal medya kullanımı konusunda mesafeli olsamda, sıradan kullanıcıların gözünden kaçmayacak eksiklikler tabiki mevcut: popüler gündem takibi ve hastag kullanımı burada yok. Arayüzü biraz sıradan. Uygulamayı kurunca ana sayfada sizi İnstagram ünlülerinin paylaşımları karşılıyor. Twitter'in politik sakinleri bunu yadırgayabilir. Ancak tabiki bir çok eksiklik yada hataları gidereceklerdir.Threads'in en büyük avantajı İnstagram ile senkronize çalışıyor olması. Bu da zamanla İnstagram'ın milyarlarca kullanıcısının buraya akabileceğini gösteriyor. Şimdilik Twitter'den büyük kopuşlar olmasını beklemesemde, orta vadede ibrenin Threads'den yana olacağı muhtemeldir. Ancak, bizleri yada hizmet alanları ilgilendiren şeyin sektöre yeni bir oyuncunun dahil olarak kaliteyi artıracak olmasıdır.
Twitter'de son dönemde bot ve trol hesapların platformu işgal etmesi bir yana; Şirket bazı hizmetleri paralı hale getirdi. Kullanıma ilişkin kısıtlamaları hayata geçirdi. Bu da kullanıcılar açısından memnuniyetsizlik ve yeni bir platform arayışına sebep oldu.
Aslında Twitter'in kan kaybı, bizim görebildiğimiz kadarıyla Elon Musk'un şirketi devralmasıyla başladı. Musk ilk iş olarak binlerce şirket çalışanını kapının önüne koydu. Bu durum Amerika kamuoyunda tepki ile karşılandı. Ayrıca 44 milyar dolarlık bu yatırım mantıksız ve ciddiyetten uzak bulundu. Musk en zenginler listesindeki sıralamasını kaybetti. Sahip olduğu diğer şirketlerin değerleri dramatik olarak düştü. Nasdaq borsasında işlem gören Tesla'nın hisse değeri 309'dan 108 dolara kadar geriledi. Yani piyasa Musk'ahakettiği cezayı kesmiş oldu.
Twitter'in eski tadının kalmaması ve artık kendisini tehdit eden çok güçlü bir rakibinin varlığını serbest piyasa düzenin şaşmaz yanılmaz ilkeleriyle açıklamak çok doğru olacaktır. Rakipsiz kalan, tekelleşen yapılar zamanla köhneleşip, verimsizleşiyor. Fayda üretmekten uzaklaşıyor. Ve kaçınılmaz olarak yerini yeni oluşumlara bırakıyor.Twitter’de bu akıbeti önümüzdeki dönemde yaşayacağa benziyor. Tıpkı bir dönem elimizden düşürmediğimiz, şimdilerde ise varlığından bile haberdar olmadığımızmodern çağın oyuncakları gibi...
Yorumlar
Kalan Karakter: