Derin devlet nedir? Neden derin devlet kurulur? Gerçekte bir derin devlet var mıdır?
Derin devlet, bize batıyla girmiş bir kavramdır. Hatta önce kontrgerilla, milis güçler, seferberlik gibi isimlerle birlikte kavramlaşan derin devlet olgusunu yazıyla beraber tartışalım.
Günümüzde her devletin bir anayasası vardır. Anayasa dayanak alınarak kanunla kurumlar oluşturulur. Yasal olmayan hiç bir kurum, meşru bir yapı kabul edilemez. Hatta yasalarla kurulmayan oluşumlar teröristik bir örgütlenmedir. Devlet kurumları kanunla kurulacağına göre alanendir. Yani gizli ve gizemli olamaz. Yasal zeminde olmayan tür örgütlenmeler devlet örgütlenmesine paralel bir yapılanmadır ki, bu anayasaya ya da devlet olma gerçekliğine aykırı bir yaklaşımdır.
Batı neden derin devlet kavramını üretti? Demokratik ülkelerde temel iddia, açık toplum politikasıdır. O halde açık toplumda, yukarıda saydığımız devlet yapılanmasındaki süreçte, bir devletin yurt dışında ya da yurt içinde vatandaşına ya da başka ülkelerin vatandaşına operasyon yapması mümkün değildir. Örneğin ABD’nin yasasına göre Irak’ı işgal etmesi mümkün değil. ABD’nin 2016’da Türkiye’de darbe yapması yasalarına göre suç. O halde yasaların ve bilindik yapının dışında, paralel bir örgütlenme var. Kennedy'yi, yasalara göre istihbarat teşkilatı dahi vurup öldüremez. Böyle yasal bir yetkileri yok. Kimse yargılanmadan cezalandırılamaz. Bir devletin başkanını dahi vurabilecek kadar güçlü paralel bir örgütlenme, bize derinliğini gösteriyor.
Halen Kennedy Suikastı çözülemedi. Bunun sebebi, örgütün gücüyle alakalı bir durum.
Açık toplum politikasının vitrinize edilmiş söylemler olduğunu görüyoruz. Aslı örgütlenmenin açık toplum (demokratik) yapılanmasının gerisinde, ülkedeki stratejik noktaları elinde tutan örgütlenmelere ''Derin Devlet'' diyoruz.
O halde Türk Devletleri'nde derin devlet var mıydı? Yoktu. Neden yoktu? Çünkü devlet, hanedanlığın kendisiydi. Devletle ilgili tüm verileri kendi elinde bulunduruyordu. Devletteki çatışma da hanedanlıkla sınırlıydı. Halkın içinde bir çatışmaya ihtiyaç duyulmuyordu. Hatta padişah değişirken 30 dan fazla çocuk şehzadenin öldürülmesi de çatışmanın hanedanlıkla sınırlı olduğunu gösteriyor.
Derin devlet yapılanması, iktidarı Cumhuriyetçilerin elinden alıp, Demokratlara vermek için kongre baskını yaptı. Bin Ladin’i Pakistan’da yakalayıp öldürüyor, sonra da okyanusa atıyordu. Açık toplum Bin Ladin’i yargılar, suçlu bulursa suçuna göre cezalandırırdı. Oysa kendince aleni yapamadığı şeyleri, gayri resmî faili meçhulle yapıyor. Bazen ABD gibi pervasızca insanlığa gözdağı verilerek Ladin’de olduğu gibi yargılamadan öldürüp denize atabiliyor. 58 ülkede darbe yapıyor.
Türkiye'de derin devlet var mıdır? Türkiye 'de derin devlet yoktur. Türkiye’deki bir takım kurumlara batının derin devlet ajanlarının sızıntısı olmuştur. NATO’ya kadar İngiliz ve Fransızlar ağırlıktayken, NATO’yla birlikte ABD de sızmaya başladı. Bu sızıntının marifetiyle darbeler yapıldı. 2016’ya kadar böyle devam etti. 2016’da sızıntı giderildi. Ancak açık toplum politikasında devlette devamlılık ilkesi sürdürülemez. Mesela İngiltere’de devletin devamlılığını monarşi sağlıyor. Demokratik yapılanmayı parlamento gerçekleştiriyor. ABD’de derin devlet sağlıyor. Yani iki Amerika var. Vitrinde olan Amerika’yla, derindeki Amerika aynı değil.
Türkiye’de başkanlık sistemine geçilmesi, devlette devamlılığın sağlanmasında önemli bir aşamaydı. Ancak kalıcı bir çözüm henüz üretilemedi. Eğer devlette devamlılık sistemi de kurulursa, Türkiye kendine has rejimini tamamlamış olacaktır.
Film, kişisel ihtiraslar ve sosyal medya yapılanmasıyla halk manipüle edilmeseydi, toplum kültür ve töresini koruyabilseydi devlette devamlılığın garantisi, halk olabilirdi. Ancak bugünkü manipülasyonda mümkün görülmemektedir. Yani yasal olan profesyonel bir yapılanma üretilmesi şarttır.
İstihbarat teşkilatları derin devlet değildir. İstihbarat teşkilatlarının çalışanları derin devlet örgütüne hizmet edebilir ama gizli servisleri derin devlet diye tanımlayamayız. FTÖ, istihbaratı ve diğer devlet kurumlarını kullandı. FTÖ ye yasal bir istihbarat örgütü diyemeyeceğimiz gibi, MİT’e de derin devlet diyemeyiz.
Yorumlar
Kalan Karakter: