Son zamanlarda başta hemşireler ve doktorlar olmak üzere sağlık personeline yönelik olarak şiddet ve suistimal haberlerini sıkça medyadan duymaktayız. Maalesef çok geniş bir çalışan grubunun bulunduğu sağlık kurumları şiddetin en çok görüldüğü iş alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Durumun hassasiyeti ve vehameti gün geçtikçe artmaktadır. İstanbul'da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde hamile hemşire Gülhan D.'ye geçtiğimiz pazartesi günü hasta yakınları saldırmış, olay Türkiye'de infiale neden olmuştu. Olayın ortaya çıkmasının ardından Gülhan D.'nin şikayetçi olduğu 4 saldırgandan baba Hüseyin Koçyiğit ve oğlu Rıdvan Koçyiğit tutuklandı. Bu gözü dönmüş kişiler hamile bir kadına saldırma cesaretini göstermişlerdir.
Şanlıurfa’da ise şiddetin merkezinde bir erkek hemşire var. Acil serviste görevli hemşire Mustafa Arslan, damar yolu açtığı çocuğun ağlaması nedeniyle yakınlarının saldırısına uğradı. Şikayet için gittiği polis merkezi dönüşü aracından indirip, tekrar darbedilen Arslan'ın otomobiline de hasar verildi.
Konya’da hasta yakınları sağlık çalışanlarına saldırdı. Bir sağlık çalışanının eli kırıldı, 3 sağlık çalışanı ise yaralandı. İl Sağlık Müdürü ‘İnsanlık dışı bir olay artık tahammülümüz kalmadı. Yeter artık ‘ diyerek isyan etti.
Örnekleri çoğaltabilmekle birlikte bu tarz haberleri artık hergün duyar olduk…
Konunun üzerinde düşünüldüğünde ve sağlıkta şiddete başvuran kişiler incelendiğinde hastalardan daha çok hasta yakınlarının olduğu görülmektedir. Bu durum doğrudan kişinin eğitim seviyesi ve sosyo-kültürel yaşamıyla ilişkili olmakla beraber eğitim seviyesinin yüksek olduğu bireylerde yaşanılan sıkıntılar, konuşarak yada mümkün değil ise hekim yada sağlık çalışanını şikayet yoluna başvurarak çözüm ararken özellikle Sosyokültürel seviyesi düşük olanlar ise doğaları gereği şikâyetlerini sözlü dile getirmek yerine fiziksel güç gösterisi yapmaktan kendilerini alamamaktadır. Yıllardır devam eden ve çözülemeyen bir durum elbette ki kabul edilebilir değildir. Zaten düşük ücretler, yoğun çalışma şartları, mobbing ve psikolojik etmenlerle iyice hırpalanan bu insanların birde hizmet verdiği vatandaş tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılmasının mutlak ve kalıcı suretle önüne geçilmesi , bu yönde somut adımların atılması aciliyet gerektirmektedir. Yoksa bu insanlar “bugün başıma ne gelecek acaba” diye düşünmeye devam eder. Bu ruh halinde çalışan bir bireyde verimli olması da beklenemez.
Öncelikle olarak hukuk alanında bir takım caydırıcı tedbirlerin alınması şarttır. Bu davranışların cezai bir karşılığının yeterli olmaması şiddete zemin hazırlayan faktörlerden birisidir. Maalesef ceza yasalarımız da alakasız bazı suçlara ciddi anlamda cezalar verilirken, alenen ortada olan dayak ve şiddete karşı müsamaha gösterilmemeli, olay adli makamlarda basit yaralama olarak görülmemelidir. Çünkü bu tarz kişiler genellikle kendisine bir şey olmayacağını düşünerek, olaya zemin hazırlamaktadır.
İkinci olarak Sağlık çalışanlarının halkın gözündeki itibarını yükselten bir tutum izlenmeli, sağlık çalışanını değersizleştirecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Üçüncü olarak ise Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet davranışında bulunan bir kişi, sadece adli işlemlerle değil aynı zamanda bazı idari hak mahrumiyetlerine maruz kalmalıdır.
Aynı zamanda bu tarz olaylar gündeme geldiğinde sıradanlaştırılmamalı, kamu ve halk aynı şiddetle tepkisini göstermelidir.
Olayların önünün alınabilmesi, halkın bilinçlenebilmesi için bu tarz önlemlerin alınması zaruri olmakla birlikte, sağlık çalışanlarımızın korunması aynı zamanda ülkenin sağlık hizmetinin ve toplum sağlığının da güvence altına alınması anlamına gelir.
Yorumlar
Kalan Karakter: