Erciyes eteklerine kurulan şehrimiz tarihi boyunca bir çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. 17.170 km2 yüz ölçümüne sahip olup başkent Ankara ve Konya ' dan sonra İç Anadolu bölgesinde en büyük şehir olma özelliğine sahiptir.
Büyükşehir olmasına rağmen geniş cadde ve sokaklarıyla trafik sorunun yaşanmadığı az sayıda şehirlerimizden birisidir. Şehir dışından Kayseri' ye ilk kez gelen insanların da gördükleri ve şaşırdıkları bir durum bu.
Şehrimiz Kayseri, iç Anadolu Bölgesinde son 15 yılı baz alırsak en fazla gelişen ve büyüyen şehirdir. Şehrimizi diğer bir çok şehirimizden ayıran bir fark ise dolmuşların olmaması , Kayseri ' de dolmuşlar 2008 yılında kaldırılıp yerini doğalgazlı otobüslere bıraktı. Böylelikle toplu taşımanın yarattığı hava kirliliğide sınırlı hale getirildi. Şehrin bir ucundan diğer ucuna sahip olan tramvay hattı yapısı itibariyle özenle dizayn edilmiş.
Şehrimizde ulaşım ve park sorunu hiçbir zaman olmadı.
Şehirde bulunan 4 üniversite ve buna bağlı olarak olan insan sirkülasyonu farklı kültürlerin buluşmasına olanak sağlamış , özellikle şehir merkezi ve Talas ' da sosyal imkanlarında artmasını sağlamıştır.
Saydığım olumlu özellikler Kayseri ' yi Anadolunun gözde şehirlerinden biri haline getirdiği tartışılmazdır.
Cumhuriyetin 100. yılında ve daha çok kısa bir süre önce asrın felakatini yaşadığımız günlerde şehrimiz önce 6 şubat da Maraş merkezli depremlerden daha sonra da şiddeti 4-5 arasında değişen Hacılar ve İncesu merkezli depremlerden etkilendi. Allaha şükür şehirde yıkılan bir bina olmasa da ağır hasarlı ve orta hasarlı yapılar mevcut olup , şehrimizde afet bölgesi olan illere eklendi.
Burda ilginç bir bilgiyi paylaşmam gerekiyor , Kayseri yer şekilleri engebeli olmamasına rağmen yani düzlük üzerine kurulu bir kent olmasına rağmen , Tüik verilerine göre Kayseri bina yüksekliği olarak Türkiye ' de 1. sırada bulunuyor. Şehirde kat yüksekliği ortalaması 8.2 İken başkent Ankara ' da 7.1 , İstanbulda 6.9 olarak tespit edilmiş.
Özellikle Talas ve çevresinde doğru düzgün alçak bina yok. Kayseri ' ye gelip bu kadar yüksek bina mı olur dendiğinde burası deprem bölgesi değil diyordu herkes , Kayseri ' de arazi kıtlığı mı var yoksa Kayseri göğe mi ulaşmaya çalışıyor?
Bu anlamda ne yazık ki Kayseri olarak iyi bir durumda değiliz. Bizim artık yüksek kattan vazgeçerek yatay mimarinin önünü açmamız gerekiyor. Bu anlamda gerekli çalışmalara başlayarak daha sağlıklı yaşayacağımız alanlara yönelmemiz gerekiyor.
Sağlıcaklı kalın...
Yorumlar
Kalan Karakter: