Son zamanlarda bir kısım medya tarafından başıboş sokak köpeklerinin yarattığı tehlikeler , insanlara saldırması , birey ve toplum güvenliği için sıkıntı oluşturduğu yönünde abartılı haberler yapılmaktadır. Çoğunlukla atılan başlıklar ise ; “ Başıboş sokak köpekleri dehşet saçtı “ , “ Sokak köpekleri çocuklara saldırdı “ , “ Yine başıboş sokak köpeği saldırısı “ şüphesiz olaya bu şekilde yaklaşılması sonucu hükümet sokak hayvanları ile ilgili yeni düzenleme için kolları sıvadı. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifinde sokak köpeklerinin “uyutulması” öngörülüyor.
Uyutulması derken farklı algılanmasın , yasa teklifine göre öncelikle başıboş hayvanlar sahiplendirilmeye çalışılacak. Barınaklardaki köpeklerin fotoğrafları çekilerek, internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlanacak. 30 gün boyunca sahiplenilmeyen köpekler, iğne ile ilaç verilerek uyutulacak.
Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara alınacak yeni hayvanlar için de aynı süreçler işletilecek
Şüphesiz ki bu durumun toplumun çok büyük bir çoğunluğunun tepkisini çektiği açıktır. Hatta hükümet tarafında bile ciddi anlamda muhalif gruplar var.
Metropol araştırma şirketinin konu ile ilgili olarak halk araştırmasının sonuçları da benzer nitelikte. Sokak hayvanlarıyla ilgili ne yapılmalı sorusuna %78,6 barınaklara alınmalı , %16,9 sokakta bakılmalı / beslenmeli , %2,7 ise uyutulmalı şeklinde görüş bildirmiş. Yani toplumun sadece %2,7 lik kısmı bu görüşü destekliyor.
Son günlerdeki tartışmalarda da kamuoyunda “Avrupa'daki uygulamalara” sık sık referans veriliyor. Bende dünyanın farklı ülkelerinde konuyla ilgili nasıl bir politika izlendiğini , Avrupa ülkelerinin sokak hayvanlarıyla ilgili olarak nasl bir düzenlemeye sahip olduklarını araştırdım.
Almanya : Konu ile ilgili olarak çeşitli katı yasalara sahip , hayvanlar genellikle barınaklarda tutulur , kısırlaştırılır ve sahiplenilene kadar uygun koşullarda bakılır.
Hollanda : CNVR programı (Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Geri Gönder) ' nı uyguladı. Petshoplardan alınan köpeklere yönelik vergiler artırıldı bu da sokakda ki hayvanların sahiplendirilmesini teşvik etti.Ülkede hayvan sahiplenme teşvik edilmekte ve hayvanlara kötü muamele edenler ağır cezalara çarptırılmaktadır.
İspanya : Kısırlaştırma politikasına ilaveten hayvanını sokağa atana ceza var. Hayvanların sağlık sorunu dışında uyutulması yasak.
Romanya : Kanuna göre sahipsiz olduğu belirlenen köpeklerin, bölgesel idareler tarafından yakalanması gerekiyor. 14 gün içinde sahiplendirilemeyen köpekler ise uyutuluyor.
Yunanistan: Belediyeler, sokak hayvanlarını toplamak, tedavi etmek, onları aşılamak ve kısırlaştırmakla görevli. Barınaklarındaki hayvanlar, 3 ay içinde sahiplenilmezse tekrar sokaklara salınıyor.
Şimdi burda anladığımız kadarıyla hem ülkemizde hedme farklı ülkelerde sokak hayvanı sorunu yok mu ? Elbette var , aç kalan hayvanlar doğaları gereği agresif olabiliyor bir araya gelip tehlike oluşturabiliyor. Bu noktada yapılması gereken ise sokaklarda perişan olan o hayvanları alıp besleyip daha sonra da kısırlaştırmak. Ayrıca evcil hayvanına çip taktırmayana yada sokağa atana ceza verilmesi gerekiyor.
Evet dediğimiz gibi ülkemizde böyle bir sorunun olduğu gerçek ancak bu sorunun çözümü yapılırken hem hayvanların yaşam hakkını hemde toplum güvenliğini korumamız şart. Unutmayalım ki Allah dünyayı sadece biz insanlar için yaratmadı.
Sevgiyle kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: