"Melek bana okumamı emretti. Kendisine okuma bilmediğimi söyledim. Beni kollarının arasına alıp kuvvetle sıktı; sonra 'Oku!' dedi. Ben yine, 'Okuma bilmem.' dedim. Beni tekrar kollarının arasına aldı, kuvvetle sıktı ve 'Oku!' diye tekrar etti. Ben yine 'Okuma bilmem.' dedim. Üçüncü defa kollarının arasına alıp daha kuvvetlice sıktıktan sonra bıraktı ve şöyle dedi:
'Yaratan rabbinin adıyla oku; O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle (yazmayı) öğretendir. İnsana bilmediklerini öğretmiştir.'
Bilmemek ne güzel. Bilmenin bedeli vardır. Bilginin sadakası vardır. Öğrenmek insanlık ödevindir ve öğretmek peygamber mesleği. Hem de tüm peygamberlerden uyan bir sünnet.
Bilmemek güzeldir. Öğrenmenin yolunu açar.
Hepimiz “cahiliz” en az bir konuda.
Öğrenmek “bilmiyorum” demek ile başlar.
Ve inanın bilime göre 200.000 yıllık geçmişi olan insanlık tarihinden bu yüzyılda öyle noktaya gelmiş bulunmaktayız ki, her konuyu inceliği ile bilmek konuya hâkim olmak bir gerçek mesele olmuştur. Konusuna göre uzmanlarının bile yer yer yetersiz kaldığı noktalar olmaktadır. İlimin bu denli ilerleyişi, her gün yeni eklenen bilgi, beceri sistemi ile şu an yeni gelişmeleri yakalamak ve ilerlemek için sektör, kişisel gelişim, uğraş vb. konu ne olursa olsun uzmanlaşmak, kadrolaşma gerekmektedir.
Otomasyonlu sistemlere geçtiğimiz bu çağda, bilgiye ulaşmak geçen yüzyıldan daha kolaydır. Öğrenmek üşenmediğimiz sürece parmaklarımızın ucu kadar bize yakın. Eğitimin son derece aksadığı, öneminin göz ardı edildiği ve bilgi çöplüğüne dönen internetin olduğu bir çağdayız.
Allah’ ın ilk emri,
- Para kazan,
- Şirket kur,
- Kendini koru,
- Yönetici ol,
- …
Halk ozanımız Neşet Ertaş’ ın az bilinen ama çok dokunan “Benim Yurdum” türküsünü ricam sakin bir anda, açık sesle, gönülden dinleyin. Ben buraya ilk dörtlüğü bırakıyorum.
İsterim ki bu dünyada heç kimse cahil galmasın
Okusun ilmin kitabını, cahilden akıl almasın
Gendi gendine yedenlere, ilim tahsil edenlere
İlme doğru gidenlere cehalet mâni olmasın
…
Yorumlar
Kalan Karakter: