Geçen yıl Ekim ayında yapılan Mali genel kurulda mevcut yönetim kurulu üyeleri arasında çıkan anlaşmazlıklar Aylar öncesinden usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları ile başlayan suçlamalar, 31 Mart da yapılacak olan Olağan Genel Kurulda görevde bulunan aynı yönetim kurulu üyeleri arasından iki farklı başkan adayının çıkması ile devam etmiştir. Başkanlık yarışı yeni Başkan adayı Yunus Tarla ve aynı yönetim kurulundan kendisini destekleyen 6 yönetim ve denetim kurulu üyelerinin desteği ile mevcut yönetim kurulu Başkanı ve Kooperatif Müdürü Ercan Sarıkaya hakkında gündeme getirdikleri usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları ile her iki aday da son derece sert bir üslupla seçim çalışmalarına devam etmektedir.
Başkan Adayı Yunus Tarla ve diğer yönetim kurulu üyeleri Ercan Sarıkaya’nın usulsüzlükler ve yolsuzluklar yaparak Kooperatifi ve üyelerini zarara uğrattığını iddia etmektedirler.
Mobilya kent ve Kumsmall AVM Proje çalışmaları ve inşaat temeli 2010 yılında Kayseri Mobilyacılar ve Marangozlar odası öncülüğünde Rahmetli Başkan Mehmet Ali Çevrim zamanında atılmıştır. Projenin amacı Mobilya üretiminde ülkemizde öncü ve lider olan şehrimizin küçük ölçekli sanayicilerinin modern üretim tesislerine kavuşturarak üretim kapasitelerini artırıp küçük üreticilerinde ihracat yapmalarını sağlamaktır.
2010 yılında temeli atılan inşaatlar kısım kısım bitirilerek küçük sanayicilerin üretim atölyelerine bir an önce taşınmalarına olanak sağlandığını, bunun yanında ilk defa hayata geçirilmiş ve üretime başlamış olan çatılara kurulmuş olan GES sayesinde kendi enerjisini kendisi üretebilen Güneş enerji sitemi hayata geçirildiğini, tamamı Avrupa Birliği hibe projelerinden faydalanılarak üyelerin cebinden beş kuruş para çıkmadan 17.500.000 Euro hibe alınarak kurulan Mobitek ve Mobiboya tesisleri üreticilere destek olması amacıyla kurulduğunu kısa bir araştırma sonucu öğrendim.
Ayrıca üyelerin üretim atölyeleri için bugüne kadar ödemiş oldukları yıllara sair bedel toplamda 500-600 bin Tl arasında olmasına rağmen bugün satılan atölyeler için 2.5 – 3 milyon TL bedeller telaffuz edildiğini duydum.
Peki neden bunca iş yapılmışken yapılan iddialara ilişkin belgeler nereden çıktı?
İşte işin tuhaf tarafı burada başlıyor. İddialarda bulunanlar zaten yönetimde yıllarca Ercan Sarıkaya ile birlikte çalışmış insanlar. İddialar ve belgelere yenimi ulaşmışlar? Eğer daha önce haberleri varsa neden gereğini yapmamışlar?
Tüm bu soruları Ercan Sarıkaya ile yaptığım sohbette müsaadesini alarak not almaya çalıştım. Doğrusu çok ilginç cevaplar aldım. İddia ve isnat edilen konularda daha anlaşılır olması için biraz detaylı bir yazı kaleme almak durumunda kaldım.
(Yazımda isimleri geçen şahısların cevap hakkı için ofisim, telefonum gazetem her zaman açıktır. )
Ercan Sarıkaya’nın oluşturmuş olduğu listeden seçilerek 2020 yılı Şubat ayı başında göreve gelen bu yönetimin uyumlu bir şekilde çalışamadığı ve anlaşmazlıklar yaşadığı 2021 yılı Ekim ayında Flamingo Düğün Salonunda yapılan Mali genel kurulda ayyuka çıkmış.
Ekim ayında yapılan genel kurulda bütün gündem maddeleri görüşülerek kabul edilmesine rağmen mevcut başkan Ercan Sarıkaya’nın Kooperatif Başkanı ve Kooperatif Müdürü olmasından dolayı kendisine ödenecek olan maaşın üyelerin takdirine sunulmasını ve yeniden belirlenmesini istemesi üzerine yönetim kurulu üyesi Mehmet Yalçın ve denetim kurulu başkanı Hacı Çevikel’in itirazı ile birlikte Ercan Sarıkaya hakkındaki usulsüzlüklerin ve suçlamaların genel kurulda bütün üyelerin ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün Temsilcisinin huzurunda ortaya atılması ile birlikte başlamıştır. ( Kooperatifler Kanununun IV.Denetçilerin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları maddesini ve ilgili bentleri okumadıkları açık)
İşin doğrusu bütün üyelerin ve Çevre şehircilik il müdürlüğü temsilcisinin huzurunda bizzat bir Yönetim kurulu üyesi ve daha da önemlisi genel kurulda da bizzat divan başkanlığı yapan ve aynı zamanda kooperatifin Denetim kurulu başkanı Hacı Çevikel tarafından dile getirilen bu iddiaların boyutuna ve vahametine bakılarak bunların ihbar kabul edilmesi gerekirdi. Ancak iddia sahibinin bizzat Denetim kurulu başkanlığı yapan şahıs tarafından ortaya atılması ve o güne kadar düzenlemiş olduğu hiçbir denetim kurulu raporlarında bundan bahsetmemesi de ilginç.
Genel Kurul sonrası Denetim kurulu Başkanı Hacı Çevikel’in kendisi hakkında ortaya attığı iddialar için Ercan Sarıkaya yazılı olarak Hacı Çevikel den kendisi hakkında ortaya attığı iddialar için gereğini yapmasını ister. Ancak Hacı Çevikel tarafından hiçbir işlem yapılmaz.
Bunun üzerine Ercan Sarıkaya Genel Kurulda bizzat Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Temsilcisinin de huzurunda yaşanan ve ortaya atılan iddiaların ihbar kabul edilmesini ve iddia sahiplerinin iddialarını ve iddiaları kanıtlayan belgelerin kendileri tarafından ortaya konulmasını ve iddialar hakkında soruşturma başlatılması için bizzat kendisini ihbar etmiş ve ifadelerinin alınması için dilekçe vermiş. Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü iddia sahipleri olan Başta denetim kurulu başkanı olan Hacı Çevikel i Yönetim kurulu üyeleri ve şu anda başkan adayı olan Yunus Tarla yı, Mehmet Yalçın ı, Celal Doğan'ı ifadeye çağırmış ve iddiaları ve suçlamalar hakkındaki bilgi, belge ve delilleri sunmalarını istemiş. İfadeye giden kişilerin yazılı olarak vermiş oldukları cevap; Şu aşamada söyleyecek ve sunulacak bir belgemiz yoktur..
Başkan Adayı Yunus Tarla bir televizyon Programında Şu aşamada söyleyecek ve sunulacak bir belgemiz yoktur… ifadesini vermelerinin sebebi olarak şu gerekçeyi gösteriyor. “ Biz bu iddialar için bilgi belgelerimizi verseydik kooperatifimiz zarar görecekti ve kooperatife belki de Kayyum atanacaktı biz üyelerimizin zarar görmemesi için ifade vermemeyi ve belge sunmamayı uygun gördük. “. (Başkan adayı Yunus Tarla ve diğer aynı ifadeyi verenler bu ifadeyle suç işlediklerinin farkında değiller mi?)
Bilgi belge ve delilleri sunmamakla ortaya atmış oldukları iddiaların kamu oyu nezdinde de hiçbir geçerliliği kalmadığının farkında değiller mi? Buna rağmen bu iddialar ile seçim propagandasını sürdürmeleri etik mi dir. İfade vermekten ve ellerindeki bilgi ve belgeleri vermekten imtina ettikleri Çevre ve şehircilik İl müdürlüğünün yanında yerel bir televizyon kanalında beyan ettikleri bu gerekçeyi savcılık iki gün sonra bu tv programındaki ifadeleri ihbar kabul ederek “ Madem suç işlendiğini iddia ediyorsunuz ve bununla ilgili bilgi ve belgelere sahipken adalete teslim etmemekle sizde suç işliyorsunuz. Üstelik suçun işlendiğini iddia ettiğiniz dönemde sizlerde görevde değil miydiniz? bugüne kadar neden beklediniz?” demezler mi?
2020 yılında Yunus Tarla ve ekibinin göreve seçildiği Genel kurulda, Kesin hesapların yapılarak üyelere tapularının verilmesine ilişkin genel kurul kararları olmasına ve kendileri de bunu taahhüt etmiş olmalarına rağmen üyelerin kesin hesapları neden yapılmadı?
Neden bir kısmı kendilerinden önceki yönetimler tarafından 2018 yılında hazır edilen tapular üyelere verilmedi? Kendi aralarında yaşanan çekişmelerden dolayı iki yıl önce yaptırılmayan kesin hesaplarlar bugünkü güncel maliyetlerle yapılmasına sebep oldukları kesin hesap maliyetleri arasında üyelere ne kadar ek maliyet yüklenecektir? Üyelere ek maliyet getirecek bu gecikmenin sorumlusu kimdir?
Ercan Sarıkaya ; İmza sirkülerinin süresi biten yönetim kurulu üyeleri daha süresinin nasıl ve hangi şartlarda uzatılacağını bile bilmiyor. Mahkemeye başvurarak imza sirkülerinin uzatılmasını talep etmeleri başka bir trajikomik durum. İftiralarla ilgili daha önce gereken müracatlarımı yapmıştım. Seçim sürecinden sonrada gerekirse yasal haklarımı kullanacağım. İtham eden ithamlarını ispatla mükelleftir. Kimin elinde bir bilgi belge varsa ortaya koysun ilgili mahkemeye savcıya suç duyurusunda bulunsun. Kayyım atanabilirdi diyerek varsa delilleri ibraz etmemeleri suçtur. Seçimden önce hangi tv kanalında isterlerse ne zaman isterlerse yüz yüze tartışmaya hazırım. Benim iddialarım dedikodu değil, hepsi belgelidir. Başlangıcından bugüne yapılan işler ortadadır. Değerli üyelerimizi sandığa bekliyorum. Güzel işler yaptık daha da güzel işler yapacağız hep birlikte inşallah. Dedi.
Bu tip seçimlerde genelde yeni aday mevcut adaya daha çok soru sorar ve hesap sorar bir pozisyondadır, ancak Ercan Sarıkaya ile yaptığımız sohbette daha çok soru soranın kendisi olduğunu gördüm.
Ayrıca her iki adaya da önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum, kişisel hırslarla hareket edilirse Kayseri kaybeder. Avrupa Birliği Fonlarından 17,500,000 euro luk hibe proje yapabilmiş bir yönetim gerçekten önemli bir işe imza atmıştır, tebrik edilmesi gerekir. Ancak sonrasında yaşananlar bir daha bu fonlara ulaşma imkanımızı imkansız hale getirebilir. Video paylaşım sitelerinde gezen ses kayıtlarını dinleyen Avrupa Birliği Kayseri den hiçbir projeyi kabul etmez.
(Yazıda adı geçen tüm kişi ve kuruluşların cevap hakkı, noktasına dokunulmadan yayınlanacaktır.)
Yorumlar
Kalan Karakter: