Yeni Eğitim – Öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerin heyecanı ama velilerin stresi de başlamış oldu. Okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri, servis zorunluluğu olan aileler için servis ücretleri ve bozulan ekonomik sistemin, artan enflasyonun yüklediği ekstra yükler yetmezmiş gibi Milli Eğitim Bakanlığının kaynak kitap konusunda aldığı net kararları olmasına rağmen okul yönetimlerinin öğrencilere dolayısıyla da velilere kaynak kitaplar konusundaki dayatmaları devam ediyor.
Okul yönetimlerinden 'Mecburi değil ama...' diyerek kaynak kitaplar istenmeye devam ediliyor.
Kayseri genelinde yer alan neredeyse tüm devlet okullarında uygulanan 'gönüllü kaynak kitap alımı' ile 'gönüllü bağış' sistemi ve bu sisteme 'yetkililerin sessizliği' nedeniyle bu çile artık ayyuka çıkmış durumda. Veliler okul aile birliğiyle cüzdanları arasında sıkışırken yetkililerin bu sorunu görmezden gelmesi velileri, ‘kaynak kitaplar’ için kaynak bulmak zorunda bırakıyor.
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in 'Asla Olmayacak' demesine rağmen okullardaki kaynak kitap dayatması 'gönüllülük' adı altında devam ediyor. Bakan ve Vali'yi umursamayan bazı okullar, velilere gönderdikleri notlarda, kaynak kitapları ve alacakları kitapevlerinin adresine kadar bildirmekle kalmayıp, belli kartların taksit yaptığına kadar yönlendiriyorlar.
2.330 LİRALIK KAYNAK KİTAP!
Mesela, Kadir Has İlköğretim Okulu’nun ortaokul bölümünde güya gönüllülük esasına göre alınması ‘tavsiye’ edilen kaynak kitapların toplam bedeli 1.660 TL tutuyor. Aynı şekilde İngilizce kaynak kitabı 550 TL, Fen Bilgisi akıllı defteri 120 TL’de eklenince, daha şimdiden velilerin cebinden (bağışlar hariç) ‘gönüllü’ olarak 2.330 TL çıkıyor.
BİR DE “GÖNÜLLÜ” BAĞIŞ VAR!
Kaynak kitap vs. giderleri dışında öğrencilerin adına zaman zaman ‘toplu’ bağış makbuzları kesiliyor ve buna karşılık da 2.000 TL ile 3.500 TL arasında ‘bağış’ alınıyor. Toplanan para nihayetinde bağış adı altında tahsil edildiği için okul yönetimi ve okul aile birliği bu şekilde, Bakan, Vali, Kaymakam ve Milli Eğitim Müdürü’ne resmen ip atlatmış oluyor.
Öğrencisi olan aileler bu konulara bir şekilde hâkimler ve hepsi bunları eminim bir şekilde yaşamıştır. Olmayanlar ise gönüllülük esası varsa 'almayın sizde canım' diyebilir tamam bütün bunlar gönüllük esasına dayanıyor ama öğretmenler öğrencilere verdiği ödevlerde sadece kaynak kitaplarını kullanıyor. Hal böyle olunca da kaynak kitap alınması 'Gönüllü' olmak yerinde 'Zorunlu' oluyor...
Kalın sağlıcakla...
Yorumlar
Kalan Karakter: