"Vatandaşlara tavsiyem, işlemlerini başlatması ve sosyal güvenlik kurumlarına gitmesidir"
Denizci sözlerine şöyle devam etti: "Kanun teklifi kabul edilirse, bazı öngörülen maddeler şu şekilde devam ediyor; öncelikle asgari ücretin yüzde 32’sine göre belirlenen günlük tutar, 27,29 TL'den 38,37 TL'ye çıkarak, yüzde 32’den yüzde 45'e çıkacak".
"Yurtdışı borçlanmasını yapan vatandaşlarımız şanslı olacak"
Türkiye’ye her yıl olduğu gibi yılda bir kere asgari ücrete zam geldiğini söyleyen Denizci, "Bu zamanlara göre düşünürsek, 38 liradan 45-50 ve 52 lira olarak devam edecek. Yani şu anda borçlanmasını yapan vatandaşlarımız şanslı olanlar olacak. Sadece bununla da kalmıyor. Kanun teklifinde yurtdışında işe girişin Türkiye’de başlangıç sayılmayacağı, Türkiye’deki işe girişten itibaren başlangıç sayılacak. Kişilerin işe girişleri 1999 senesinden önce ise bir problem yok. Kişilerin girişleri 1999’dan sonra ise 2000’li tarihler 2005-2006 ve hiç girişi yoksa, başvuru yaptığı 2019 tarihi itibari ile geçerli sayılacak. Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üç aşamada maaş bağlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bağladığı maaşlar nelerdir dersek; 1999 öncesi, 1999’dan 2008’e kadar olan ve 2008 sonrası, burada aylık bağlama oranları farklılık gösteriyor ve esas prim kazançları var. Tarihler burada önemli" diye konuştu.
"SSK tamamen kalkacak, Bağkur’a göre işlem yapılacak"
Kişinin yurtdışında işe girişini sayılmadığı zaman, otomatikman maaşın düştüğünün altını çizen Denizci, "Yaş ise geriye çekiliyor. Yani kişi 50 yaşında olacaksa 55 yaşında emekli oluyor. Bir örnek vermek gerekirse; 1980’de yurtdışına girişi olan bir kişinin 3 bin 600 günden 98 bin TL yatırarak tahmini olarak 2 bin ve üstü maaş alarak emekli olabiliyordu. Bu kanun teklifi kabul edilirse eğer, ön görülen maddelere baktığımız zaman şunu anlıyoruz. Türkiye’de kişinin girişinin olmadığını varsayarsak; yaş, gün ve yıl emeklilik şartları vardır. 20 yıl borçlanma yaptığı zamanda, 7 bin 200 günden ödeme yapacak. Bu ödemeyi 27,29 TL yerine 38,37 TL’den yapacak. Benim tavsiyem bir an önce işlemlerini başlatsınlar, başvurularını yapsınlar. Borçlarının tamamını yatırsınlar ki bu yasadan etkilenmesinler. Şöyle bir madde daha var. 5510 sayılı kanunun birinci fıkrasının dördüncü bendine göre işlem yapılacak. Bu da ‘SSK tamamen kalkacak, Bağkur’a göre işlem yapılacak’ demek oluyor" açıklamalarını kullandı.
Sunulan kanun teklifinde Sosyal Güvenlik kapsamında Yurt Dışı Borçlanma adlı 3201 sayılı kanunda yapılacak bazı değişiklikler ön görülmüş olup bu değişikliklerde öngörülen bazı maddeler kanun teklifinde şu şekilde:
Borçlanma tutarının hesaplanmasına esas olan prim oranının yüzde 45’e çıkarılması.
Borçlanılan sürelerin 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık olarak kabul edilmesi.
Türkiye’de sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerini borçlanan sürelerinin Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden geriye götürülen sürelere, Türkiye’de sigortalılıkları olmayanların ise borçlarını tamamen ödedikleri tarihten geriye götürülen sürelere mal edilmesi amacıyla değişikliğe gidilmektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: