Son birkaç yılda yaşanan krizler, günlük hayattan uluslararası olaylara kadar pek çok alanda sıkıntılar büyük etkilere neden olmakta. Pandemi, iklim değişikliği, bölgesel küresel çatışmalar, göçler, son olarak da bu yıl Şubat’tan itibaren süregelen Rusya-Ukrayna savaşı, dünyada şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş ekonomik, sosyal ve siyasi etkiler yarattı, değişikliklere neden olmuştur.
Tahıl Koridoru Anlaşması’nın bir yan etkisi yeni bir göç dalgası başta olmak üzere sosyal sorunları engellemiş olmasıdır. Tahılın taşınmasıyla birlikte Ukrayna çiftçilerinin gelir elde etmesi ve üretimi sürdürebilmeleri sağlanmıştır.
Birleşmiş Milletlerin bu yıl içinde yayımladığı “Gıda Krizi Küresel Raporu”şunu söyler: Geçmiş yıllarda; dünyada, 53 ülkede yaklaşık 200 milyon kişi gıda güvencesinden yoksun kaldı ve acil yardıma gereksinim duydu. Bu rakamlar bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Raporda bu durumun bu yıl içinde ve sonunda özellikle sürmekte olan Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle birlikte daha da kötüleşeceği düşünülüyor.
Tahıl koridoru açılmamış olsaydı, Rusya ve Ukrayna gıda ve yem ham maddeleri üreticisi ve ihracatçısı ülkeler oldukları için, dünya genelinde tarım ürünlerin arzı daralacak, gıda fiyatları daha da yükselmiş olacaktır. Bu büyük bir avantaj oldu.
Yeni bir göç dalgası başta olmak üzere sosyal sorunları engellemiş olmasıdır. Bilindiği üzere tarımsal üretim, dünya genelinde küçük aile çiftliklerinde gerçekleştirilir. Tek hayat kaynağı tarım olan bu çiftçiler, ürettikleri ürün satılmadığında üretimi bırakabilir, bu da başta ekonomik sorunlar olmak üzere yeni bir göç dalgasının başlaması gibi pek çok sosyal sorun ortaya çıkarabilir. Görüldüğü gibi tahıl koridoru çok önemli!
Bir diğer önemi ise hiç kuşkusuz ihtiyaç duyulacak kimyasal gübrenin taşınmasıdır. Dünyada kimyasal gübre ihracatının takriben yüzde 23’ü Rusya tarafından sağlanmaktadır. Rusya dünyada azotlu gübre ihracatında birinci, potasyum ve fosforlu gübre ihracatında ise ikinci sırada olmasıdır. Özellikle son birkaç yılda artış eğiliminde olan gübre fiyatları, eğer Rusya’dan sevkıyat yapılamaz ise daha da yükselecektir. Küresel gübre pazarındaki bozulmanın bitkisel ürünlerin verimi ve çiftçi geliri üzerinde büyük etkileri kaçınılmaz olacaktır. Sonuç itibarı ile; İhtiyaç duyulan gübrenin iletilmesi, verimin sağlanması, maliyetin artmamasını ve gıda fiyatlarının yükselmemesini sağlamış oldu.