Bu yazıya ulaştığınıza göre, muhtemelen, “Neden benim WhatsApp’ıma kimse mesaj göndermiyor?” ya da “Keşke daha çok WhatsApp gruba üye olsam” veya “Keşke daha çok mesaj gelse” diye bir hayıflanmanız yoktur.
Bu yazıyı okuduğunuza göre muhtemelen siz de WhatsApp uygulamasının kıymetini ve zorluklarını bilenlerdensiniz.
Ve bu yazıyı okumaya devam ettiğinize göre siz de WhatsApp nezaket kurallarını birilerinin de bilmesini isteyenlerdensiniz.
Nedir bu kurallar? Siz koysaydınız hangi kuralları koyardınız? Kimlere bildirirdiniz?
***
Benim aklıma gelenler, çevremden edindiğim izlenim ve şikayetleri değerlendirdiğimde şu şekilde sıralayabilirim tabi ki bu maddeler ilerleyen dönemlerde uygulama güncellendikçe yeni özellikler eklendikçe artmaya devam edecektir.
1. “Durum”da paylaşabileceğiniz genel bilgiler zaten çok sayıda kişiye yöneliktir, ama bu paylaşımı özel mesajla göndermek ayıptır.
2. Muhatabınız bunu istediğini açıkça bildirmemişse reklam göndermek ayıptır.
3. İçeriği hakkında iki kelam yazmadan dostlarınıza fotoğraf ya da video göndermek az da olsa ayıptır.
4. Gece geç saatte mesaj göndermek ayıptır.
5. Kurduğunuz grubun temel prensiplerini adaylara önceden bildirmeden gruba üye kabulüne başlamak birazcık ayıptır.
6. Gruba dahil etmek istediğiniz kişiye bu niyetinizi özelden bildirip iznini almadan doğrudan gruba dahil etmek suretiyle ona emrivaki yapmak oldukça ayıptır.
7. Grup kurucusunun başta belirlediği yazışma kurallarını okumadan gruba üye olmak, üye kalmak ayıptır.
8. Grubun kurulmasının özel bir amacı varsa bu özel amacın dışına çıkan paylaşımlar veya yazışmalar yapmak hakikaten ayıptır.
9. “Adam yerine konularak” dahil edildiğiniz gruplardan sizi üye yapandan izin almadan ve hatta ona bilgi bile vermeden “pat diye” ayrılmak birazcık ayıptır. İstisnai durumlar kaide-i bozmayacaktır.
10. Bir arkadaşınıza özel olarak yazmanız mümkün olan ve herhangi bir grubu ilgilendirmeyen bir mesajı bir gruba yazmak da ayıptır.
11. Gruplardan birinde paylaşılan bir bilgi ile ilgili olarak sadece ilgilisine gönderilmesi gereken bir cevabî mesajı topluca gruba göndermek nezaketsizcedir.
12. Telefon listenizdeki kişilerin tümüne ya da bir kısmına, kendilerinden önceden onay almaksızın Cuma ve sair kutlamalar için düzenli mesaj göndermek şık değildir.
13. Tahkik edilmemiş bilgi ya da hüküm içeren virütik paylaşımlar uygunsuzdur.
14. WhatsApp kullanma prensiplerini öğrenmeyi reddetmek azıcık da olsa ayıptır.
Geri kalan kuralları da siz yazın ve biz de duyuralım.
Bu arada… Cuma ve bayram mesajlarını çokça aldığını tahmin ettiğiniz birine Cuma ve bayram günlerinde “Okusun ve cevap versin” diye özel bir mesaj göndermek risklidir. O günün onca mesajı içinde arada kaynar. Siz de “mesajımı gördü de neden bana cevap vermedi” diye hayıflandığınızla kalırsınız.