Batıya göre ikisi de diktatör. ABD demokratik platformu diye 120 ülkeyi toplayıp görüşme yaptı. Bu toplantıya, Mısır’ı davet etti. Ama Türkiye, Rusya ve Çin çağrılmadı. Krallıkla yönetilen, darbeyle iktidara gelen ülkeler davet edilmesine rağmen, seçimle iktidara gelen ülkeler ötelendi.
O halde Batı Putin’e, Erdoğan’a ve Xi Jinping’e neden diktatör diyorlar. Ülke içindeki Batı yanlısı muhalefette de benzer söylemler görüyoruz. Muhalefet Batı’nın dilini mi kullanıyor, yoksa içeride yaşanılan şeylerin bir getirisi olarak mı diktatör olarak tanımlıyorlar?
Erdoğan ve Putin neden çok görüşüyor? Müttefik olduğumuz ABD Başkanı Biden ile neden sık sık görüşmüyor?
Öncelikle Putinle Erdoğan neden çok görüşüyor analizimi edelim. Rusya’ya uygulanan ambargolarda Türkiye Rusya’ya adeta nefes borusu oldu. Kuzey akım fosil yakıt borularına düzenlenen sabotajla Avrupa’ya gaz satışı kesildi. Bu durum Rusya’nın gaz satışını karaborsaya düşürecek. Ayrıca Rusya Avrupa halklarını kardeş halklar olarak görüyor. Sonunda barış sağlanacağını düşünüyor. Avrupa’ya gaz vermeyi bunun için önemsiyor. Ancak ABD Avrupa’ya kendi gazını satmak istiyor. Hem de yüksek bir fiyata. Rusya da çözümü Türkiye üzerinden gaz satışında buluyor.
Türkiye Rusya’yla neredeyse her yerde karşı karşıya. Libya’da, Suriye’de, Kıbrıs’ta Karabağ’da, Sırbistan ve Türkistan’da karşılıklı anlaştıkları ya da anlaşamadıkları konular var. Durum böyle olunca Türkiye Rusya ilişkileri her geçen gün gelişip derinleşiyor.
Ayrıca Putin, kadın kadındır. Erkek erkektir diyor. Ortadoks mezhebi üzerinden politika geliştiriyor. Sorosçuları ülkesinden kovuyor. Erdoğan’da aynı şekilde olaya yaklaşıyor. LGBT ve Sorosçulara karşı mücadele ediyor. Dindar bir nesil yetişsin istiyor. Bu ortak yaklaşım küreselcilere karşı birlikteliği doğal hale getiriyor.
Türkiye’nin Rus Ukrayna savaşında denge politikası gütmesi her iki tarafla görüşme rahatlığı sağladı. Örneğin, Türkiye Rusya’nın Kırım’ın ilhakını kabul etmiyor. Donbas bölgesinin ilhakını da kabul etmedi. Rusya’nın füze yağmurunda sivil ölümlerini de kınadı. Öte yandan Bayraktar SİHA’larını Ukrayna’ya verdi. Rusya’nın Ukrayna savaşında en ciddi kayıpları Bayraktar SİHA’lardan aldı. Buna rağmen Türkiye Rusya ilişkileri en iyi şekilde devam ediyor. Erdoğan Putin bu ayda üçüncü görüşmesini yapıyor. Kremlin Ukrayna’yla barış görüşmesini İstanbul’da yapabiliriz diye açıklamalarda bulunuyor.
Şangay İş Birliği örgütünün kurucusu olan devletlerden Rusya, Türkiye’yi birliğe davet ediyor. Muhtemelen Rusya Türk Devletleri Teşkilatına en azından gözlemci olarak gelme ihtimali dillendiriliyor.
Türkiye Rusya’dan fosil yakıt alıyor. Fosil yakıt ödemesinin en az %25’ini Rubleyle ödemeye çalışıyor. Öte yandan Türkiye Rusya’ya fosil yakıt ödemelerini 2024 yılında yapmak için görüşmeler yaptığı iddia ediliyor.
ABD hava savunma sistemini Türkiye’ye vermiyor, F-35 programından çıkartıyor. Ruslar Türkiye’de iki adet nükleer enerji santrali yapıyor, S-400 hava savunma sitemi satıyor. Putin Erdoğan görüşmesi öncesi ABD senatosu F-16 satışındaki kısıtlamaları kaldırıyor. Müttefik ABD’den F-35 için ödediğimiz paralarımız karşılığında F-16 almak istiyoruz. Ancak F-16’yı ABD’den alabilmek için bile, Erdoğan-Putin görüşmesine mecbur kalıyoruz.
Aslında olması gereken bu. Yani bölge devletleri bölgesel sorunlarını çözmek için yeterince görüşmeleri gerekir. Türkiye de bunu yapıyor. Ancak böyle giderse ABD Türkiye’yi hedef haline getirebilir. Zira kendi gazını istediği fiyata Avrupa’ya satamazsa ülkesindeki enflasyonu %2’ye düşüremez. Bu da ABD için ciddi bir sorundur. ABD haydutluk yapıp Karadeniz Türk Akımı ve Azerbeycan Türkiye, Musul Kerkük Yumurtalık Boru hatlarına yönelik sabotaj yapma ihtimalini görüyorum. Türkiye boru hatlarını yeterince koruması gerekir. ABD haydutluk yapıp direk kendisi boru hatlarına saldırmayacaktır. Karadeniz Türk Akımına Ukrayna’yla, Musul Kerkük Yumurtalık boru hattına PKK ile saldırabilir. Yani vekil örgüt ve devletlerle haydutluk yapabilir.
Rusya Türkiye ilişkileri dengeli ve çıkarlar temelinde yürütülürse bölgeye barış gelebilir.
Selamünaleyküm kardeşim esen kalın.