İktisat, İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, ekonomi.
Teknoloji, Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimi.
İktisat ve ekonomi kavramlarının Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamlarını elime aldım. Elimde tuttuğum bu iki kavram ile şu an ki Türk Lirasının gücündeki bu denli kaybı anlamlandırmaya çalışıyorum. Görelim ki, sözlük dilinden daha basit ve net ifadeye inelim.
- İktisat, kıt kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçları karşılama halidir.
- Teknoloji, üretimdeki birim maliyetleri düşürmek için vardır.
Evet, kıt kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçları gidermek için yüksek teknoloji ile üretim yapmak lazımdır. Bugün paramızın her geçen gün bizi üzen bu değer kaybedişi bu yüzdendir. Para, ürettiğin mal ve katma değer bedeli kadar basılır. Ham madde, yarı mamul, mamul süreçlerinde nihai üretimin kadar ekonomiye karşılık verecek değeri basabilirsin. Bir yıl bazındaki, kayıtlı üretimlerin miktarı ve tüketimi, ülke bütçesinin takip eden bir sonraki yıldaki hedefini, yolunu ışını belirler. İktisadına veri ve bilgi sağlar.
Maliyetli olsa da olsun, mali değeri az da olsa olsun öncelikle yerli imkanlarla üretmelisin. Öncelikle seni dışa bağlayacak bir kalem varsa onu yerli imkânlar dahilinde üretmeye zorlamalısın olmuyorsa onun ikamesini bulmalısın. Ama şifre öncelikle öz kaynaklarla üretmek olmalı.
Bakınız, dışarı bağımlılık ile satın alınan en ucuzdan, en yüksek teknolojik ürüne kadar aklınıza ne gelirse;- Pirinç,
- Domates,
- Yazılım,
- Beyaz eşya,
- Çip,
- Otomobil,
Herhangi bir ürün kısa vadede üretim maliyetinize göre daha ucuza satın alabiliyor olmanız uzun vadede ekonomide ve teknolojide bizi çağdaş milletler seviyesinden çok daha geriye atacaktır. Teknoloji nihayetinde üretim demektir. Üretimi seriye almak ve maliyetleri indirmek için gerekliliğin yeganesidir. Zaruri bir ihtiyaçtır. Bugün teknoloji kuluçka merkezlerinin üniversiteler çatısı altında artırılması teknoparkların çalışkanlığı ile ülkeye sağlayacakları iktisadı sıçrayış, paramızın dünya üzerindeki en küçük ekonomik buhranda istikrarını değiştirmeden güçlü durmasını sağlayacaktır. Bugün güçlü ekonomilerin en temelinde üretime olan bakışları ve inanışları yatmaktadır.
Bugünlerde millet olarak tarihte benzeri görülmemiş bir doğum sancısından geçmekteyiz. Liramızın alım gücü bu denli düştüğü bugünlerde bizi, - Sabır,
- Üretim,
- Bilim,
- Teknoloji,
- Ve muhtaç olduğumuz damarlarımızdaki asıl kan kurtaracak.
Biz en güzel coğrafyaya gelmiş bağdaş kurmuş oturmuş milletiz. Zirvede kalmak, zirveye gelmekten zordur. Görevimiz belki zor ama istikbalimiz köklerimizdendir. Daha iyi bir Türkiye için, kabuğumuzdan çıkıp, kan tazeleyip, yeni bir güven ortamı kurup, güçlü, daima güçlü bir yapıya ivedivikle geçmeliyiz.